Ηταν ο απόλυτος σταρ του Χόλιγουντ για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ο σμιλόδοντας ήταν ένα αιλουροειδές που ανήκε στην οικογένεια των μαχαιρόδοντων. Ζούσε κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής με τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθώματά του να έχουν εντοπιστεί σε περιοχές του σημερινού Λος Αντζελες. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για τους τρομερούς κυνόδοντές του.

Απόλυτο όπλο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σμιλόδοντας είχε μήκος 1,2-1,5 μέτρα, ύψος ένα μέτρο και ζύγιζε περίπου 200 κιλά. Εκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο εκ. έτη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι μεγάλοι κυνόδοντές του. Ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ζ.Τζακ Τσενγκ του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης μελέτησαν με νέα προηγμένα όργανα απολιθώματα του σμιλόδοντα και κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους τρομερούς κυνόδοντές του.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», οι κυνόδοντες του σμιλόδοντα έφταναν σε μήκος τα 18 εκατοστά και αποτελούσαν βέβαια το μεγάλο όπλο του που του επέτρεψε να κυριαρχήσει στις περιοχές όπου ζούσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τους κυνόδοντές του ο σμιλόδοντας κατάφερνε άμεσα θανατηφόρα δαγκώματα στα θύματά του. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι κυνόδοντες του σμιλόδοντα μεγάλωναν με διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με εκείνους του αφρικανικού λιονταριού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχαν αναπτυχθεί πλήρως όταν αυτός συμπλήρωνε τα τρία του χρόνια.