«Σπαζοκεφαλιά» παραμένει η κατανομή του χρόνου αναφορικά με την προβολή μηνυμάτων και την παρουσίαση της δραστηριότητας κομμάτων και φορέων για τη δημόσια υποστήριξη του «ναι» και του «όχι» σχετικά με το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Και αυτό παρόλο που καθορίστηκαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Eπιτροπών Υποστήριξης κατά τη διενέργειά του.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών 11 δηλώσεις κομμάτων και φορέων για τη συγκρότηση Επιτροπών Υποστήριξης -τρεις για την υποστήριξη του «Όχι» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Κόμμα Λευκό) και οκτώ για την υποστήριξη του «Ναι» (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών –ΣΕΒ, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων –ΣΕΤΕ, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας –ΚΕΔΕ, Δημιουργία Ξανά του κ. Θάνου Τζήμερου, Κίνηση «Άλμα Ανάπτυξης», Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών –ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου).
Την ίδια ώρα όμως τόσο η ΝΔ δια του γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου όσο και το ΠαΣοΚ δια του βουλευτή κ. Κώστα Σκανδαλίδη είχαν επιμόνως ζητήσει από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή για την οργάνωση της προβολής και μετάδοσης πολιτικών μηνυμάτων αναφορικά με τη θέση τους ως προς την απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προβληματίστηκε για τον τρόπο που έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση, με δεδομένο, όπως έλεγαν στελέχη του, ότι η νομοθεσία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν προβλέπει σύγκληση διακομματικής.
Τελικά, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης απέστειλε πρόσκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα και καθορίστηκε συνάντηση για σήμερα, Τρίτη. Στη συνάντηση θα παρίσταται και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ποιοι μετέχουν στον δημόσιο διάλογο
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4023/2011, στον δημόσιο διάλογο επί του ερωτήματος ή των ερωτημάτων που τίθενται στην ψηφοφορία και, εν γένει, στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της εκπροσώπησής τους στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.
Με τον ίδιο νόμο, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί σταθμοί και φορείς συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.
Ο χρόνος για τη μετάδοση μηνυμάτων κατανέμεται ιοσομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις απαντήσεις που τίθενται στο δημοψήφισμα. Αυτοί είναι και δικαιούχοι των χώρων υπαίθριας προβολής πολιτικών μηνυμάτων.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη νέα απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 1285, 29.8.2015) με πρόσκλησή του συγκαλούνται σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Υποστήριξης, προκειμένου τα μέλη τους να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη δράση τους, καθώς επίσης να ορίσουν τριμελή επιτροπή εκπροσώπησης.
Τι γίνεται με τις Επιτροπές Υποστήριξης
Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι αν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μίας μόνο Επιτροπής Υποστήριξης για το «ναι» ή το «όχι», λόγω ιδεολογικών ή πολιτικών ή άλλων διαφωνιών, αυτό ανακοινώνεται αυθημερόν στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τον εκπρόσωπο του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν κάθε επιλογή. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος που διατίθεται για τη δημόσια υποστήριξη του «ναι» και του «όχι» κατανέμονται ως εξής:
* Κατά τα δύο τρίτα μεταξύ των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.
* Κατά το ένα τρίτο, ισομερώς για το «ναι» ή «όχι» μεταξύ των ενώσεων προσώπων, των επιστημονικών, επαγγελματικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάθε άλλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών. Ο εσωτερικός καταμερισμός του χρόνου μεταξύ τους γίνεται με τρόπο που θα αποφασίσουν οι ίδιες.
Πάντως, η μη συγκρότηση Επιτροπών Υποστήριξης σε καμία περίπτωση δεν επιδρά στο κύρος του δημοψηφίσματος.