Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χίου με θέμα «Το Ταξίδι», που πραγματοποιείται από τις 26 Ιουνίου έως τις 18 Αυγούστου στη Χίο, υπό την οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια του φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χίου, το ΜΦΘ συνδιοργανώνει τις εκθέσεις:
– «Θραύσματα παρουσίας στα Χάνια της Κωνσταντινούπολης – Αθηνά Καζολέα», μία παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια του διευθυντή του ΜΦΘ Βαγγέλη Ιωακειμίδη.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδιοργάνωση του ΜΦΘ με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη το 2014, στο πλαίσιο της PhotoBiennale του ΜΦΘ με θέμα το «Λόγο».
H Αθηνά Καζολέα στη φωτογραφική της αυτή εργασία παρουσιάζει τα χάνια σε χρόνο ενεστώτα, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία της τη μνήμη και τη λήθη, αλλά πρωτίστως φέρνοντας στο προσκήνιο το έργο – μέσα από το οποίο τα πράγματα αποκτούν νόημα και ταυτότητα.
Δεν υπάρχουν βεβαίως ήρωες στις σειρές που παρουσιάζονται. Τα χέρια που δημιουργούν, τα σώματά των μαστόρων, τα υπολείμματα των γευμάτων, οι λεπτομέρειες των αντικειμένων υπονοούν τη ζωή που συνεχίζει ρυθμικά να κινεί τα χάνια μέσα στην ιστορία.
– «Τετράδιο Λιβάνου – Αντιπαράδεισος – Δημήτρης Κοιλαλούς» σε επιμέλεια του διευθυντή του ΜΦΘ Βαγγέλη Ιωακειμίδη.
Τα έργα από τη σειρά αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας φωτογραφικής αποστολής του ΜΦΘ στον Δημήτρη Κοιλαλού το 2011, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του ΜΦΘ. Η σειρά αυτή παρουσιάστηκε επίσης στην ομαδική έκθεση «Χωρίς Κατευθύνσεις στη Μέση Ανατολή (μέρος Α) / Φωτογραφικές Αποστολές του ΜΦΘ» το 2012 στο ΜΦΘ.
Τις έννοιες της ταυτότητας και της εξουσίας μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωση συμβόλων αλλά και διάφορων άλλων συμβάντων, επιχειρεί να διερευνήσει ο Δημήτρης Κοιλαλούς στη Βηρυτό, την Τρίπολη και άλλες περιοχές του Λιβάνου.
Παρουσιάζοντας εικόνες που αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του για το σύγχρονο Λίβανο, ο δημιουργός μας αποκαλύπτει έναν τόπο γεμάτο από όρια φυσικά, νοητά και συμβολικά, έναν τόπο που αναζητά την ταυτότητά του ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το παρόν και το παρελθόν, αλλά και έναν τόπο όπου κανείς μπορεί να συναντήσει τον συγκερασμό των αντιθέσεων και τη συνύπαρξη των πιο αντιφατικών στοιχείων.
Παράλληλα, με την υποστήριξη του ΜΦΘ παρουσιάζεται η έκθεση:
– «Land Ends – Παύλος Φυσάκης», συμπαραγωγή των ΜΦΘ, Νορβηγικής Πρεσβείας, Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Lightroom projects, που παρουσιάστηκε επίσης το 2010 στο πλαίσιο της PhotoBiennale του ΜΦΘ με θέμα τον «Τόπο» στη Θεσσαλονίκη.