Πέρα από την οικονομική της διάσταση, η παράταση της αβεβαιότητας ως προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης αποκτά τώρα και μια αρνητική πτυχή σε σχέση με τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας. Και τούτο διότι τη στιγμή που εντείνεται η πολιτική αστάθεια στα βόρεια και ανατολικά μας σύνορα, μετά τις εκλογές στην Τουρκία και τη νέα αναταραχή στα Σκόπια και στο Κοσσυφοπέδιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί όχι μόνο εκτός ευρωζώνης αλλά ουσιαστικά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας χάσει τη στήριξη των εταίρων της με το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες. Ενα κλίμα που καλλιέργησε συστηματικά η νέα ελληνική κυβέρνηση ρίχνοντας την ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στους Ευρωπαίους προκειμένου να υπερκεράσει το εμπόδιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της οποίας αποτελούν και τον ουσιαστικό ανασχετικό παράγοντα στην όποια προσπάθεια για την εξεύρεσης λύσης.
Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν πλέον εξαντληθεί κινδυνεύουμε έτσι να οδηγηθούμε σε ρήξη με τους δανειστές μας, να καταστούμε ο παρίας της Ευρώπης. Με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που θα προκύψουν από την οριστικοποίηση της πτώχευσης, να τίθεται και το ερώτημα για το πώς η αποδυναμωμένη και απομονωμένη από τους φυσικούς της συμμάχους Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις για την ασφάλειά της. Διότι τα περί στήριξης από τη Ρωσία ή την Κίνα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά που μόνο σε μια χώρα που γέννησε τους μύθους μπορεί να έχουν απήχηση. Είναι άλλωστε αυτή η επικίνδυνη αλαζονεία της άγνοιας που διακατέχει όσους, ελαφρά τη καρδία, θεωρούν ότι δεν θα συμβεί κάτι σημαντικό αν βγούμε από το ευρώ και δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές μας προκειμένου να πληρωθούν (από πού άραγε;) οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, για να συντηρείται έτσι το απαράδεκτο πελατειακό κράτος που μας έχει οδηγήσει εκεί όπου βρισκόμαστε.
Πέρα όμως από όλα αυτά, θα πρέπει να μας προβληματίσει και το γεγονός ότι προτού ακόμη σχηματισθεί η νέα τουρκική κυβέρνηση η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με τις αυξανόμενες παραβιάσεις και την επανάληψη των απαράδεκτων ναυτικών προειδοποιήσεων (ΝΑVTEX) που είχαν εκδοθεί και πάλι λίγο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και είχαν τότε αποσυρθεί. Για να μη μιλήσουμε για τη συνεχιζόμενη αναταραχή στα βόρεια σύνορά μας που δίνει τροφή στην αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού και στην ενίσχυση της προκλητικής στάσης των Τιράνων απέναντι στην Αθήνα. Υποτίθεται ότι ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να ενταχθούμε στην ενωμένη Ευρώπη ήταν ότι έτσι θα θωρακίζαμε και την ασφάλεια της χώρας. Το έχουν σκεφθεί αυτό όσοι μας οδηγούν εκτός;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ