Το πρώτο τεχνητό μέλος που αισθάνεται

Το πρώτο τεχνητό πόδι που προσομοιώνει την αίσθηση της αφής στο χαμένο άκρο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από ερευνητές στη Βιέννη. «Νιώθω σαν να έχω και πάλι πόδι» δηλώνει ο πρώτος ασθενής που το δοκίμασε.

Το πρώτο τεχνητό πόδι που προσομοιώνει την αίσθηση της αφής στο χαμένο άκρο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από ερευνητές στη Βιέννη. «Νιώθω σαν να έχω και πάλι πόδι» δηλώνει ο πρώτος ασθενής που το δοκίμασε.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε στον 54χρονο Βόλφγκανγκ Ράνγκερ, ο οποίος έχασε το πόδι από το γόνατο και κάτω λόγω θρόμβωσης που υπέστη το 2007.

Σε πρώτη φάση υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία οι απολήξεις των αισθητικών νεύρων του ποδιού, οι οποίες κανονικά δίνουν το αίσθημα της αφής, μεταμοσχεύθηκαν στον μηρό, λίγο κάτω από το δέρμα.

Εκεί, οι νευρικές απολήξεις διεγείρονται από συσκευές που δέχονται σήματα από έξι αισθητήρες πίεσης στο πέλμα του τεχνητού μέλους.

Προσομοίωση της αίσθησης του πραγματικού κάτω άκρου

Κάθε φορά που ο Ράνγκερ πατάει στο έδαφος, ή ασκεί πίεση στο πέλμα, τα νεύρα του δέχονται σήματα που προσομοιώνουν την αίσθηση ενός πραγματικού κάτω άκρου.

«Σε ένα υγιές πόδι, η λειτουργία αυτή επιτελείται από υποδοχείς του δέρματος, οι οποίοι όμως λείπουν σε αυτή την περίπτωση. Παρόλα αυτά, οι αγωγοί της πληροφορίας, δηλαδή τα νεύρα, παραμένουν άθικτοι» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Χιούμπερτ Έγκερ του Πανεπιστημίου του Λιντς, εφευρέτης του τεχνητού μέλους.

Τρέξιμο, ποδήλατο, αναρριχήσεις

Έπειτα από έξι μήνες δοκιμών, ο Ράνγκερ μπορεί πλέον να τρέχει, να κάνει ποδήλατο, ακόμα και αναρριχήσεις. «Νιώθω σαν να έχω και πάλι πόδι. Τώρα πια δεν γλιστράω στον πάγο και μπορώ να καταλάβω αν περπατάω σε χαλίκι, τσιμέντο, γρασίδι ή άμμο. Μπορώ να νιώσω ακόμα και μικρές πέτρες» αναφέρει ενθουσιασμένος.

Το τεχνητό πόδι που αισθάνεται δεν είναι η πρώτη καινοτομία του καθηγητή Έγκερ -το 2010 είχε παρουσιάσει ένα βιονικό χέρι που ελέγχεται με τα κινητικά νεύρα που απομένουν στο ακρωτηριασμένο άκρο.

Το τεχνητό κάτω άκρο ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία, αφού στέλνει σήματα στον εγκέφαλο αντί να τα λαμβάνει.

Ο δρ Έγκερ ελπίζει τώρα ότι θα υπάρξουν εταιρείες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν εμπορικά την ιδέα και να ρίξουν έτσι το κόστος.

Σήμερα, τα τεχνητά κάτω άκρα υψηλής τεχνολογίας κοστίζουν από 10 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk