Μουσική εκδήλωση φιλοξένησε η αίθουσα του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων

Μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των ανακτόρων του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων.

Μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των ανακτόρων του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων την περασμένη Τρίτη.
Το Σύνολο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus πρόσφεραν μια μοναδική εμπειρία στο κοινό που παρακολούθησαν την εκδήλωση κατόπιν ειδικών προσκλήσεων.
Ήταν «μια μαγική μουσική βραδιά, σ’ έναν μαγικό χώρο», όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας. Σε ένα «στολίδι» της περιοχής, όπου «η φύση έδωσε απλόχερα μέσα από την αρχιτεκτονική του χώρου και τη γλυπτική του υλικού όλο της το μεγαλείο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κώστας Γκόγκος.
Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος ξεχωριστός μουσικός θεσμός με πανελλαδική και διεθνή εμβέλεια, που θα δώσει νέα ώθηση στην προβολή του Σπηλαίου, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχουν τα Γιάννενα «παντρεύοντας» τον τουρισμό με τον πολιτισμό, κάτι που μπορεί να αυξήσει το ήδη σημαντικό ποιοτικό τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή.
Την εκδήλωση κάλυψαν δεκάδες έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, που φιλοξενήθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την πανελλαδική και διεθνή προβολή του σπηλαίου.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ακόμη πως «στέλνουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι ανοίγουμε τα φτερά μας, γινόμαστε εξωστρεφείς σε ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό». Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι «είμαστε μια πόλη που έχουμε να προσφέρουμε υψηλή ποιότητας σε αυτούς τους τομείς», κάτι το οποίο αναδείχθηκε και με τη συναυλία στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων.
Ο κ. Μπέγκας δεσμεύθηκε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια» και κατέληξε λέγοντας πως «τα Γιάννενα διεκδικούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 και νομίζω ότι έχουμε τις δυνάμεις, έχουμε τις συνέργειες, είμαστε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα ώστε αυτή η πόλη να πάει μπροστά με τον τουρισμό και τον πολιτισμό».
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου κ. Νίκος Σαρακατσάνος ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την Ένωση Ξενοδόχων. «Ενώσαμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε κάτι σημαντικό» είπε ο κ. Γκόγκος και ο κ. Σαρακατσάνος πρόσθεσε πως «με τις συνεργασίες πετυχαίνουμε θαύματα».
Αναφερόμενος στο παρελθόν και στο μέλλον του Σπηλαίου, ο κ. Γκόγκος σημείωσε πως «είναι ένα ιστορικό σπήλαιο, το πρώτο αξιοποιημένο σπήλαιο στην Ελλάδα, είναι παγκοσμίως γνωστό και είναι το μοναδικό σπήλαιο που είναι μέλος της ISCA (Διεθνής Οργάνωση Τουριστικών Σπηλαίων). Με τη συμμετοχή μας στην ISCA την εμπειρία που αποκτήσαμε και τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να ανανεώσουμε πολλές από τις υποδομές του και να δημιουργήσουμε νέες δραστηριότητες, όπως το Κέντρο Ενημέρωσης Σπηλαίου που εξοπλίζουμε ακόμη περισσότερο και το Πάρκο Παλαιοντολογίας που είναι σε εξέλιξη».
Ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Τάσσος τόνισε ότι η Ένωση φιλοξένησε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους με στόχο να αναδειχθεί η εκδήλωση τόσο στον ελλαδικό όσο και στον παγκόσμιο χώρο. Όπως είπε, «είναι μόνο η αρχή. Μπορούμε να καθιερώσουμε αυτή την εκδήλωση και να αποτελεί πόλο έλξης, γιατί το Σπήλαιο ήταν πάντα ένας πυρήνας ανάπτυξης της περιοχής μας».
Μάλιστα ο κ. Τάσσος τόνισε ιδιαίτερα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασίας, λέγοντας πως «το πολύ σημαντικό είναι ότι είμαστε εδώ όλοι αδελφοποιημένοι για να πάμε τον τόπο μας μπροστά, για να πάμε τα Γιάννενα μπροστά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Επιπλέον ο αρχιμουσικός κ. Φοίβος Παπαδόπουλος, που διηύθυνε το Σύνολο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών, τόνισε πως «πέρα από το γεωλογικό του ενδιαφέρον το Σπήλαιο είναι ένας εξαιρετικός χώρος για ακρόαση. Θα μας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία γιατί στον ελλαδικό χώρο είναι σπάνιες ανάλογες εκδηλώσεις».
Η κυρία Κωνσταντίνα Μήλια, που διηύθυνε το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus Cantus, είπε πως «αυτό που μένει σε όλους μας είναι το δυνατό συναίσθημα που μας δημιούργησε αυτή η φοβερή ατμόσφαιρα του Σπηλαίου».
Το Σύνολο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών ερμήνευσε το Κοντσέρτο για τέσσερα βιολιά και έγχορδα σε σι ελάσσονα. Έργο 3 αριθμ. 10 του Αντόνιο Βιβάλντι, υπό τη διεύθυνση του κ. Παπαδόπουλου. Σολίστ ήταν οι Βύρων Καψάλης (βιολί), Γεράσιμος Λώλης (βιολί), Βασιλική Αρλέτου (βιολί), Αλέξανδρος Λώλης (βιολί).
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus Cantus ερμήνευσε έργα Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιώργου Χατζηνάσιου, Μπομπ Τσίλκοτ. Τη χορωδία διηύθυνε η κυρία Μήλια. Στο πιάνο συνόδευσε η Πηνελόπη Λιαροστάθη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk