Για νέους πρόσφυγες σε Ελλάδα-Ιταλία η πρόταση μετεγκατάστασης

Μέχρι 40.000 νέους πρόσφυγες που θα φτάσουν σε Ελλάδα και Ιταλία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, η πρόταση της Κομισιόν για μετετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, ενώ η πρόταση για ποσόστωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Μέχρι 40.000 νέους πρόσφυγες που θα φτάσουν σε Ελλάδα και Ιταλία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, η πρόταση της Κομισιόν για μετετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, ενώ η πρόταση για ποσόστωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που επικαλούνται ξεχωριστά διάφορα διεθνή ΜΜΕ πριν την παρουσίαση -μεταξύ τους, το Reuters, Associated Press και εφημερίδες όπως η γερμανική SZ- η πρόταση θα αφορά 16.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και 24.000 αιτούντες στην Ιταλία. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για υπηκόους Συρίας και Ερυθραίας.

Η πρόβλεψη για περιορισμό στους νέους πρόσφυγες φαίνεται, σύμφωνα με το Reuters, να είναι παραχώρηση προς τις κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ που έχουν εναντιωθεί στην ποσόστωση.

Βάσει της πρότασης αυτής η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει επίσης να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις δικές τους διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ή/και του επαναπατρισμού των προσφύγων. Εάν αποτύχουν να το πράξουν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αναστολή της εφαρμογής της νέας ρύθμισης για έως και έξι μήνες.

Ακόμη, η πρόταση αναφέρει ότι όποιος αιτούμενος άσυλο δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν θα επιτρέπεται να εγκαθίσταται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον ότι όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα και στην Ιταλία θα παραμείνουν εκεί εκτός εάν επαναπροωθηθούν.

Η πρόταση πάντως σηματοδοτεί μια σημαντική τροποποίηση της αρχής που προέβλεπε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου γινόταν αποκλειστικά στη χώρα υποδοχής τους και εισηγείται την κατανομή της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καθώς η εφαρμογή της νέας πολιτικής θα αρχίσει με τους πρόσφυγες που θα φθάνουν στο εξής στην Ευρώπη, οι ποσοστώσεις ενδέχεται να μην πληρωθούν, ή να πληρωθούν με πιο βραδύ ρυθμό, και αυτό ενδέχεται να κάμψει τις αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρ’όλα αυτά όμως το σχέδιο της Κομισιόν εξακολουθεί να συναντά αντίσταση, ιδίως από τις κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, που επισημαίνουν ότι υποδέχονται ήδη πρόσφυγες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Βρετανία, η οποία επέλεξε να μη συμμετέχει στο σχέδιο, θέλει η αντίδραση της ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο στους διακινητές.

«Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εκεί που εγείρονται», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο χώρες που αποτελούν τη βασική πύλη της ΕΕ για τους μετανάστες από την βόρεια Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή, ζητούν έντονα βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστών: 600.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ τον περασμένο χρόνο.

Βάσει του σχεδίου της Επιτροπής, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις περισσότερες αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, με την Γερμανία να υποδέχεται περίπου 9.000 ανθρώπους. Η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο «είναι στα όρια της τρέλας», θα υποδεχθεί 830 ανθρώπους.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έλευση οικονομικών μεταναστών, η Κομισιόν επισημαίνει ότι μόνο οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου ανθρώπων από χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές κρίσεις, όπως η Συρία και η Ερυθραία, θα γίνονται δεκτές.

Στο μεταξύ η Frontex –ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης– ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει σημαντικά τα μέσα που έχει αναπτύξει στη Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν προς την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, την καλοκαιρινή περίοδο θα αναπτυχθούν «τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, έξι σκάφη ναυτικής επιτήρησης και 12 περιπολικά πλοία, καθώς και εννέα επιπρόσθετες ομάδες ειδικών», σε μια περιοχή νότια της Σικελίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίτων.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο, ο Μπαν κάλεσε την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες και να «προσφέρει περισσότερη βοήθεια» στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να «αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πιο πλήρη και συλλογικό τρόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk