Μονόδρομος οι κάρτες για έξυπνες αγορές

Στην επικαιρότητα επανέφερε τα οφέλη από τη χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές η πρόταση της κυβέρνησης

Στην επικαιρότητα επανέφερε τα οφέλη από τη χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές η πρόταση της κυβέρνησης για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών αντί μετρητών. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, μπορεί το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για έκπτωση 3 μονάδων στον ΦΠΑ να «κόπηκε» από τους δανειστές, ωστόσο οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα ακόμη και χωρίς αυτή την «παροχή» να κερδίσουν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο βγάζοντας το «πλαστικό χρήμα» από το πορτοφόλι τους. Μια μέση οικογένεια, εκμεταλλευόμενη τα προγράμματα επιβράβευσης που έχουν λανσάρει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 300 ευρώ σε ετήσια βάση αντικαθιστώντας τα μετρητά με την κάρτα σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης έχει ο τομέας των χρεωστικών καρτών, η διείσδυση των οποίων είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλή, καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών τις χρησιμοποιεί κατά κόρον για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Πλέον, τα προγράμματα ανταμοιβής ισχύουν και για αυτές τις κάρτες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές με απευθείας χρέωση του λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένες. «Η χρήση της κάρτας πλέον ισοδυναμεί με χρήμα» τονίζει χαρακτηριστικά διευθυντής καρτών μεγάλου ομίλου, θέλοντας να καταδείξει πως μπορούν τα νοικοκυριά χωρίς κανένα κόστος να τις εκμεταλλευτούν, ελαφραίνοντας τον προϋπολογισμό τους.

Η λογική των προγραμμάτων επιβράβευσης που προωθούν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι είναι η εξής: ο καταναλωτής κάθε φορά που χρησιμοποιεί την κάρτα του κερδίζει πόντους ή ευρώ, ανάλογα με την αξία των αγορών που πραγματοποιεί. Με την εξαργύρωσή τους αποκτά προϊόντα ή υπηρεσίες με έκπτωση ή ακόμη και δωρεάν. Κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του φιλοσοφία. Κάποια ανταμείβουν τους πελάτες τους μόνο εντός ενός συγκεκριμένου δικτύου καταστημάτων, ενώ σε άλλα ο καταναλωτής κερδίζει από όλες τις αγορές. Από την άλλη πλευρά, σε όλα τα προγράμματα επιβράβευσης η εξαργύρωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εφαρμόζεται, μπορεί να γίνει μόνο σε συμβεβλημένες με την τράπεζα επιχειρήσεις.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή κάρτας αποτελεί το δίκτυο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης που τη συνοδεύει. Κι αυτό γιατί η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη όταν οι αγορές γίνονται σε συμβεβλημένα καταστήματα. Αρα ο καταναλωτής θα πρέπει να ταιριάξει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραστικές του συνήθειες με τους όρους λειτουργίας της κάρτας ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελός του.

Ολα τα προγράμματαΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
Εκτός από τις co-branded κάρτες που έχει δημιουργήσει με αθλητικούς συλλόγους, προσφέρει την κάρτα AB Plus MasterCard, σε συνεργασία με τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. Μπορεί να εκδοθεί υπό τη μορφή τόσο πιστωτικής όσο και χρεωστικής κάρτας.

Συλλογή:
Η κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς απευθύνεται στους κατόχους του προγράμματος πιστότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Plus. Ο κάτοχός της κερδίζει πόντους ως εξής:
  • 1 πόντο ΑΒ Plus για κάθε 3 ευρώ αγορών στα καταστήματα AB.
  • 1 πόντο ΑΒ Plus για κάθε 10 ευρώ αγορών οπουδήποτε αλλού.
  • 100 πόντους καλωσορίσματος ΑΒ Plus με την πρώτη αγορά.

Εξαργύρωση: Ο καταναλωτής κερδίζει δωροεπιταγές τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει για τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που συγκεντρώνονται 200 πόντοι, ο κάτοχος της κάρτας κερδίζει αυτόματα μία επιταγή έκπτωσης ΑB Plus, αξίας 6 ευρώ από τα ΑΒ.

Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την πιστωτική κάρτα Miles & More World MasterCard. Οι κάτοχοί της κερδίζουν μίλια για όλες τις αγορές, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν αποκτώντας δωρεάν εισιτήρια με τις αεροπορικές εταιρείες της Star Alliance.

Τέλος, έχει δημιουργήσει την κοινότητα προσφορών yellowday.gr, μέσω της οποίας οι κάτοχοι καρτών τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των λοιπών τραπεζών μπορούν να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες με έκπτωση. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές όταν η αγορά γίνεται με κάρτα του ομίλου Πειραιώς.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Από τις αρχές του 2015 προσφέρει το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης go4more, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους κατόχους χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Συλλογή:
Οι κάτοχοι των καρτών της Εθνικής συλλέγουν πόντους από όλες τις αγορές τους σε συμβεβλημένες και μη επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι πόντοι είναι περισσότεροι για τις αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Επιπλέον, συλλογή πόντων γίνεται και από τις άλλες υπηρεσίες του ομίλου της ΕΤΕ που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των καρτών (καταθέσεις, συναλλαγές, δάνεια, επενδύσεις, ασφάλειες).

Εξαργύρωση:
Οι πόντοι εξαργυρώνονται σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα – σουπερμάρκετ, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα, τηλεφωνία και Internet, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπηρεσίες υγείας και ομορφιάς, παιδικά είδη, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη κ.ά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εξαργύρωσης σε επιλεγμένα προϊόντα της τράπεζας, π.χ. ασφάλεια αυτοκινήτου.

Για την εξαργύρωση πρέπει να χρησιμοποιηθεί η χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στα ειδικά τερματικά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο go4more (POS). Κάθε 400 πόντοι προσφέρουν σε αυτές τις αγορές έκπτωση 1 ευρώ, ενώ η ελάχιστη εξαργύρωση είναι 2.000 πόντοι.

ALPHA BANK: Επιβραβεύει τους κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης bonus.

Συλλογή:
Οι κάτοχοι των καρτών συλλέγουν πόντους σε όλες τις αγορές τους, ανεξάρτητα από το πού θα πραγματοποιηθούν. Αναλυτικότερα, κάθε 1 ευρώ αγοράς αντιστοιχεί σε 4 ή 6 πόντους ανάλογα με την κάρτα στους μεγάλους συνεργάτες της Alpha Bank, 2 ή 3 πόντους στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και 1 ή 1,5 πόντο οπουδήποτε αλλού.

Εξαργύρωση:
Οι πόντοι που συγκεντρώνονται μπορούν να εξαργυρωθούν, μερικώς ή ολικώς, με την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών με έκπτωση ή χωρίς κανένα τίμημα. Π.χ. μπορεί ο κάτοχος της κάρτας να κερδίζει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, τον ΦΠΑ στις αγορές καυσίμων, έκπτωση 20% στις αγορές στο σουπερμάρκετ ή σε άλλες εμπορικές αλυσίδες.

Εξάλλου, η Alpha Bank προσφέρει την Dynamic American Express, μέσω της οποίας ο κάτοχός της κερδίζει σε μόνιμη βάση 3% επιστροφή για αγορές σε σουπερμάρκετ και 1,5% επιστροφή για αγορές σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Τα ποσά επιστρέφονται υπό τη μορφή επιταγών που μπορούν να εξαργυρωθούν στις ακόλουθες επιχειρήσεις: όλα τα καταστήματα της εταιρείας Μαρινόπουλος και Carrefour Μαρινόπουλος, Marks & Spencer, Sephora, Hondos Center, AB Βασιλόπουλος, Βερόπουλος και Χαλκιαδάκης.


EUROBANK: Προσφέρει για τους κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών το πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή.

Συλλογή:
Οι πελάτες της Eurobank συγκεντρώνουν ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό επί της αξίας των αγορών που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 6.000 συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιστροφής αρχίζει από 1% και διαφοροποιείται ανάλογα με την επιχείρηση, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 20%.

Εξαργύρωση:
Τα ευρώ που συλλέγονται μπορούν να εξαργυρωθούν με τη μορφή έκπτωσης σε επόμενη αγορά με την κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, στους 12 μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος ή σε οποιαδήποτε από τις 6.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η τράπεζα προσφέρει στο πλαίσιο της πιστωτικής κάρτας YES Visa ένα δεύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης. Οι κάτοχοι της κάρτας συλλέγουν ευρώ από τα εμπορικά κέντρα Golden Hall, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Μαρίνα Φλοίσβου (6% κέρδος) και τα πρατήρια ΕΚΟ (3%). Επιπλέον, δίνεται κέρδος 1% σε όλες τις αγορές σε εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εξαργύρωση γίνεται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk