Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με επικεφαλής την Αλισον Ξιάνγκ του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέλυσε απολιθώματα, γονίδια και ανατομικά δεδομένα 73 ειδών φιδιών και σαυρών και κατέληξε σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα – και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπάντεχα – συμπεράσματα.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πρώτα είδη φιδιών διέθεταν πίσω άκρα – είχαν μικρά πόδια με αστραγάλους και δάκτυλα. Στο παρελθόν υπήρξαν ευρήματα που υποδείκνυαν την παρουσία άκρων στα πρώτα είδη φιδιών αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε και μια ανατομική περιγραφή τους. Ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι τα άκρα χρησίμευαν στα φίδια για να γραπώνονται καλύτερα όταν κινούνταν πάνω στα δέντρα, σε βράχους ή σε άλλα απόκρημνα σημεία και επιφάνειες.
Άλλη μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση των ερευνητών αφορά το περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκαν τα φίδια αφού οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα στο αν εξελίχθηκαν στη θάλασσα ή στη στεριά.
Υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη των φιδιών συνέβη στη στεριά και πιθανότατα ξεκίνησε στα θερμά δασώδη οικοσυστήματα του Νοτίου Ημισφαιρίου πριν από περίπου 128 εκ. έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Evolutionary Biology».