Μεταξύ ΔΝΤ και τελεσιγράφων

«Αν στην διαπραγμάτευση δεν υπήρχε το ΔΝΤ θάχαμε κλείσει την συμφωνία εδώ και μήνες». Αυτό έλεγε χτες στο «Βήμα» ανώτατη κυβερνητική πηγή επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες από την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Μεταξύ ΔΝΤ και τελεσιγράφων | tovima.gr

«Αν στην διαπραγμάτευση δεν υπήρχε το ΔΝΤ θάχαμε κλείσει την συμφωνία εδώ και μήνες». Αυτό έλεγε χτες στο «Βήμα» ανώτατη κυβερνητική πηγή επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες από την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το ΔΝΤ παίζει συστηματικά παιχνίδι καθυστέρησης, αλλάζοντας συνεχώς θέσεις, υπαναχωρώντας κατά το δοκούν σε ζητήματα για τα οποία είχε προηγουμένως συμφωνήσει και βάζοντας όποτε το θεωρεί συμφέρον νέα θέματα στο τραπέζι ελπίζοντας να πετύχει το μέγιστο δυνατόν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο, έλεγε η ίδια πηγή, η διαπραγμάτευση καθυστερεί συνεχώς γιατί ζητήματα τα οποία θεωρούνταν ότι είχαν κλείσει τη μια μέρα, ανοίγουν ξανά με πρωτοβουλία του ΔΝΤ την επομένη. Έτσι η συζήτηση αντί να προχωρά σε νέα κεφάλαια γυρίζει πάλι στα προηγούμενα και η διαπραγμάτευση είναι ατέρμονη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «βρώμικου» παιχνιδιού του ΔΝΤ είναι – σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών – η υπόθεση με τις εκπτώσεις του ΦΠΑ με κάρτες που προωθεί η κυβέρνηση. Η ιδέα της ελληνικής πλευράς που παρουσιάστηκε πριν από βδομάδες σε στέλεχος του ΔΝΤ θεωρήθηκε πολύ καλή και χαρακτηρίστηκε «τέλεια». Στη συνέχεια, όμως, όταν η ελληνική την έφερε επισήμως ως συγκροτημένη πρόταση με ποσοτικές εκτιμήσεις οι δανειστές την απέρριψαν.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει θα επιμείνει στο Brussels Group στην ίδια γραμμή για την έκπτωση στον ΦΠΑ με την χρήση καρτών παρουσιάζοντας μάλιστα με ποσοτικά στοιχεία ότι εάν εφαρμοστεί το μέτρο μπορεί να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1% που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων ακόμη και 10%!
Στο επιχείρημα των δανειστών ότι είναι παράνομο να υπάρχουν δυο τιμές ΦΠΑ για ένα προϊόν, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι για κάθε προϊόν μία θα είναι η τιμή του ΦΠΑ.Όμως θα δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 3% στο ποσοστό αυτό του ΦΠΑ εάν ο καταναλωτής πληρώσει με κάρτα.
Πάντως τον διαλυτικό ρόλο του ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση έχει πλέον εντοπίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι αυτό και ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ προωθεί συμφωνία – την αποκάλυψε το vima.gr – χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου και την αντικατάσταση του από τον ESM – Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο, η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση για την Ελλάδα φαίνεται μάλλον απίθανη καθώς καμία χώρα δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει απο τον δικό της προϋπολογισμό τα χρήματα (περίπου 12,5 δισ. ευρώ) που οφείλει να δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα έως το τέλος του 2016 σύμφωνα με το υπάρχον μνημόνιο.
Χτες μάλιστα ο κ. Σόϊμπλε παίρνοντας αποστάσεις ουσιαστικά από τις προτάσεις κ. Γιούνκερ ζήτησε από την Κομισιόν να παίξει τον εποπτικό ρόλο της: «πολλοί μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν είναι υπεύθυνοι γι αυτά» είπε δηκτικά.
Μ’ αυτά και μ΄αυτά, με μια θολή διαπραγμάτευση χαμένη στη μετάφραση, εάν η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας φτάσει έως τις πρώτες μέρες του Ιουνίου με τα ταμεία του ελληνικού κράτους να έχουν αδειάσει εντελώς (μετά την εξάντληση και των αποθεμάτων από ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ) τότε υπάρχει φόβος οι «θεσμοί» να προτείνουν στην ελληνική πλευρά υπό μορφή τελεσιγράφου ένα κείμενο με συγκεκριμένα μέτρα και υποχρεώσεις ζητώντας «να το υπογράψει ή να το απορρίψει».

Αυτή θα είναι ώρα μηδέν για τον κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk