Το κλίμα προβληματισμού που διατρέχει τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα συμφωνία αποτυπώθηκε πλήρως στην συνδιάσκεψη της Α’ Αθήνας της πολυπληθέστερης οργάνωσης του κόμματος η οποία αριθμεί περίπου 3.000 μέλη και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Στη συνδιάσκεψη σχηματοποιήθηκε η τριχοτόμηση της προεδρικής πλειοψηφίας, που δεν κατόρθωσε τελικά να ομονοήσει και άφησε ανοιχτό το πεδίο στην Αριστερή Πλατφόρμα να κερδίσει της εντυπώσεις.

Ουσιαστικά από τη συνεδρίαση βγήκε τραυματισμένη η συνεδριακή προεδρική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Η πάλαι ποτέ συνεδριακή προεδρική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στην ψηφοφορία με τρία ψηφοδέλτια: ένα των «53 συν ΑΝΑΣΑ», ένα της «Ενωτικής Κίνησης» ( Πουλάκης, Ηλιόπουλου, Μπουρνούς κ.λπ.) και ένα της «πλατφόρμας 2010» (των κ.κ. Παπαδημούλης, Δούρου κ.λπ).

Αντίθετα, ενιαία και αρραγής εμφανίστηκε η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καταγράφοντας δυνάμεις σε ένα και μόνο ψηφοδέλτιο με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας η «Πρωτοβουλία των 53+ΑΝΑΣΑ» αναδείχθηκε οριακά πρώτη, δεύτερη ήταν η «Αριστερή Πλατφόρμα», τρίτη η «Ενωτική Κίνηση» και τέταρτη η «Πλατφόρμα 2010».