Σακελλαρίδης: Εχουμε προσπαθήσει πολύ, καιρός να προσπαθήσουν λίγο και οι εταίροι

Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ενημερώνει αυτή την ώρα τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στις Βρυξέλλες επανέρχεται η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Επιταχύντονται οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση.

«Πιέσεις για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δέχεται η ελληνική κυβέρνηση» σύμφωνα με όσα ανέφερε ο
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στρατηγική διαπραγμάτευσης».

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σημείωσε ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός ειναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».

Οσον αφορά στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τα πυρά που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία του κεντρικού τραπεζίτη και ότι επιδιώκει να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση «εάν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα» ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι «κεντρικός τραπεζίτης είναι ο κ. Στουρνάρας, ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ και ότι είναι ευθύνη της ίδιας της ΤτΕ να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, καθώς επίσης πως στα ζητήματα που υπάρχει θέμα συνεργασίας -στα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πορεία της οικονομίας-, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τη μεγαλύτερη συνεργασία για το συμφέρον της χώρας».

Ανέφερε ακόμα, ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει κάποιο θέμα με τον κ. Στουρνάρα και ότι «αν έχουν προκύψει ζητήματα αυτά σίγουρα δεν έχουν προκύψει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΤτΕ που το σέβεταιο απολύτως η κυβέρνηση, είναι ζήτημα πρώτα απ’ όλα της ίδιας της ΤτΕ να το προασπίζεται και ότι προφανώς και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προασπιστεί και αυτή την ανεξαρτησία της ΤτΕ στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας του ευρωσυστήματος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κριτική που έκανε χθες ο κ. Λαφαζάνης προς τον κ. Στουρνάρα αφορούσε την περίοδο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και πως του ασκήθηκε κριτική για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας.

«Πολιτική κριτική για πεπραγμένα κάποιου που ήταν υπουργός Οικονομικών, μπορεί και οφείλει να γίνεται», συμπλήρωσε.


«Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα»
σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς για το αν η Γιουροβίζιον θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ ή τη ΝΕΡΙΤ -αφού ρώτησε για το ποια ημέρα ακριβώς θα μεταδοθεί (σ.σ. την Τρίτη ο α΄ ημιτελικός)- απάντησε ότι «ευελπιστούμε ότι τη Γιουροβίζιον θα τη μεταδώσει η ΕΡΤ».

«Η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΤΝ αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας «ότι η πρέπει να υπάρξει συμφωνία που να λαμβάνει υπόψη το πρόβλημα ρευστότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, καιρός είναι να προσπαθήσουν λίγο και οι εταίροι μας.

Υπενθυμίζουμε ότι εχθές, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία (το BG θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται στη συζήτηση με ένα υπολογίσιμο φορο-πακέτο, αλλά και με πρόταση για «μορατόριουμ» στην υιοθέτηση μέτρων που βρίσκουν αντίθετους του θεσμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk