O πάνσοφος Watson πιάνει δουλειά σε 14 ογκολογικά κέντρα

Δεκατέσσερα αντικαρκινικά κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά συνήψαν συμφωνία με την IBM για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης Watson στον καθορισμό εξατομικευμένων θεραπειών. Ο Watson είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!,

Δεκατέσσερα αντικαρκινικά κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά συνήψαν συμφωνία με την IBM για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης Watson στον καθορισμό εξατομικευμένων θεραπειών, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το σύστημα

Ο Watson έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2011 όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν τις σωστές ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνονται. Το σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για την απάντηση ερωτημάτων διατυπωμένων σε φυσική ανθρώπινη γλώσσα, και η IBM επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την εμπορική αξιοποίησή του σε υπηρεσίες υγείας, οικονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και υπηρεσίες πληροφορικής.

Τα νέα του καθήκοντα

Στη νέα του εργασία ως ψηφιακός ογκολόγος, ο Watson θα εξετάζει το γενετικό προφίλ ασθενών και θα αναλύει τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για να προτείνει αντίστοιχες θεραπείες. Η Ογκολογία είναι η πρώτη ιατρική ειδικότητα στην οποία οι γενετικές αναλύσεις μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ορισμένους τουλάχιστον ασθενείς -μια εξέλιξη που αποτέλεσε την έμπνευση γα την «πρωτοβουλία ιατρικής ακριβείας» που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση τον Ιανουάριο.

Σήμερα, οι ογκολόγοι χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να αναγνωρίσουν φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις. Ο Watson μπορεί να το κάνει σε λίγα λεπτά. Δεδομένου ότι ο καθορισμός εξατομικευμένων θεραπειών απαιτεί την ανάλυση ολόκληρων ωκεανών δεδομένων, «η λύση θα είναι ο Watson ή κάτι παρόμοιο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους» δήλωσε στο Reuters ο Νόρμαν Σάρπλες, ογκολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η υπηρεσία

To σύστημα, το οποίο έχει μεταφερθεί πλέον στο cloud και είναι διαθέσιμο ως συνδρομητική διαδικτυακή υπηρεσία, έχει εκπαιδευτεί στη βιοχημεία εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν καταρτίσει πίνακες των ανθρώπινων βιοχημικών μονοπατιών σε φορμά που μπορούν να διαβαστούν από μηχανές. Έχοντας αυτές τις γνώσεις, ο Watson μπορεί να διαβάσει τη βάση δεδομένων PubMed των NIH, η οποία περιέχει περιλήψεις και πλήρη κείμενα σχεδόν όλων των βιοϊατρικών δημοσιεύσεων.

Συνδυάζοντας τη βιβλιογραφία με τα γενετικά δεδομένα κάθε ασθενή, ο Watson θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν τους πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, να εξετάσει τα μεταβολικά μονοπάτια που επηρεάζονται, και να εντοπίσει φάρμακα που στοχεύουν πρωτεΐνες σε αυτά τα μονοπάτια. Θα μπορεί έτσι να προσφέρει συμβουλές για τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση, αν και η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από τους γιατρούς.

Ωστόσο η αναγνώριση της καρκινογόνου μετάλλαξης από άλλες μεταλλάξεις είναι τεράστια πρόκληση, και η IBM χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης και βαθμολόγησης. Ακόμα κι έτσι, μόνο οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις μπορούν να ελπίζουν ότι θα βοηθηθούν από αυτή την προσέγγιση, παραδέχτηκε ο Στιβ Χάρβεϊ, αντιπρόεδρος του τμήματος Watson Health της IBM.

Πού θα… εργαστεί

Από τα τέλη του 2015, ο Watson θα πιάσει δουλειά σε 14 ογκολογικά κέντρα: Κλινική του Κλίβελαντ, Αντικαρκινικό Κέντρο «Μπάφετ», Αντικαρκινικό Κέντρο του Γέιλ, Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αν και Ρόμπερτ Λούρι» στο Σικάγο, BC Cancer Agency στη Βρετανική Κολομβία, City of Hope στην Καλιφόρνια, Αντικαρκινικό Κέντρο Ντιουκ στη Β.Καρολία, Γενωμικό Ινστιτούτο «ΜακΝτόνελ» στο Σεντ Λιούς, Κέντρο Γενωμικής της Νέας Υόρκης, Sanford Health στη Ν.Ντακότα, Πανεπιστήμιο του Κάνσας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Τον Watson χρησιμοποιεί ήδη πιλοτικά η αμερικανική εταιρεία ιατρικής ασφάλισης Wellpoint με 34 εκατομμύρια πελάτες.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk