Αντρέα Τέτι: «Το πρόβλημα με την λιτότητα είναι η ανισότητα»

«Το πραγματικό ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα είναι η ανισότητα που έχει προκαλέσει η λιτότητα: το πλουσιότερο 1% έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την «κρίση», και το πλουσιότερο 0,1% ακόμη περισσότερο», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Αντρέα Τέτι, Ιταλός διευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Ασφάλεια και την Διακυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, στην Σκ

«Το πραγματικό ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα είναι η ανισότητα που έχει προκαλέσει η λιτότητα: το πλουσιότερο 1% έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την «κρίση», και το πλουσιότερο 0,1% ακόμη περισσότερο», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Αντρέα Τέτι, Ιταλός διευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Ασφάλεια και την Διακυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, στην Σκωτία.
Επικοινώνησε μαζί μας με την ευκαιρία της δημοσίευσης της «λίστας των Κροίσων» στην εφημερίδα The Sunday Times.
«Τα πλουσιότερα 100 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διπλασιάσει τον πλούτο τους τα τελευταία 10 χρόνια», τονίζει ο Τέτι.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική βρετανική οργάνωση Oxfam, η περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του 1% των πλουσιοτέρων στον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 εκείνη που κατέχει το υπόλοιπο 99%, προκαλώντας «κολοσσιαίες» ανισότητες.

Στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% διαμορφώθηκε στο 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016. Αυτό σημαίνει πως με την κρίση οι πλούσιοι έγιναν γρήγορα πολύ πλουσιότεροι, και οι φτωχοί κατά πολύ φτωχότεροι.

Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο 20% των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει, σύμφωνα με την Oxfam

«Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι οι διαδηλωτές έχουν δίκιο όταν λένε πως «λιτότητα» σημαίνει απλώς ότι ο πληθυσμός διέσωσε αυτήν την ελίτ των υπέρ-πλουσίων. Εχουν επίσης δίκιο όταν λένε πως αν αυτός ο πλούτος φορολογούνταν κανονικά, απλώς δεν θα υπήρχε έλλειμμα», προσθέτει ο Τέτι.
«Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά την φοροδιαφυγή σε περίπου 30 δισ. στερλίνες (40,8 δισ. ευρώ) ετησίως.
Προς το παρόν, αυτές οι ελίτ αρνούνται να αλλάξουν τις πολιτικές τους – που ωφελούν πολύ τις ίδιες, αλλά είναι οικονομικώς αυτοκτονικές για τα κράτη στο σύνολό τους – και πιστεύουν ότι μπορούν απλά να κατηγορήσουν τους ξένους, τους εργαζόμενους, και να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες.
Η δυσαρέσκεια για την «κρίση της λιτότητας» είναι ευρέως διαδεδομένη. Αλλά, μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του κύματος μετατρέπεται σε ογκώδεις διαδηλώσεις, επειδή οι κατεστημένες πολιτικές τάξεις και τα κυριότερα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις οικονομικές δυσκολίες της «εποχής της λιτότητας» ως επακόλουθο είτε της «δημοσιονομικής ανευθυνότητας» ή της μετανάστευσης.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η μετατόπιση προς τα Δεξιά των πάλαι ποτέ κεντροαριστερών κομμάτων αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική έχει γίνει αυτή η διαστρέβλωση.

Αν οι Podemos (Μπορούμε) κερδίσουν τις εκλογές, και αν η Ισπανία και η Ελλάδα τηρήσουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της «τρόικας», τότε θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ελπίδα για την Ευρώπη. Αλλά αυτή τη στιγμή, έχουμε λίγους λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι», καταλήγει ο συνομιλητής μας.
Η Oxfam εκτιμά ότι 15-25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την προοπτική να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας έως το 2025, εάν συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας.

«Αυτή η οικονομική πολιτική απειλεί να προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη βλάβη στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.

Ακόμη χειρότερα, θα συμβάλει στην ανισότητα αυξάνοντας άσκοπα στην ταλαιπωρία των ανέργων και των φτωχών για πολλά χρόνια», τονίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Μάρτιος του 2014), με θέμα τη δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα, το φτωχότερο 10% των πολιτών στην Ελλάδα έχασε το 15% του διαθέσιμου εισοδήματός του την περίοδο 2008-2012.
Αντίστοιχα, το φτωχότερο 10% στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχασε κάτι περισσότερο από 5%, και στην Ιταλία λιγότερο από 5%.
Eπισημαίνεται ότι οι οριζόντιες περικοπές συντάξεων μεγάλωσαν την οικονομική ανισότητα, επειδή επηρέασαν περισσότερο όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Στην αύξηση της ανισότητας συμβάλλουν και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες εφάρμοσαν προγράμματα λιτότητας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk