Φύλαξη κυβερνητικών στελεχών όπως πρέπει και όχι όπως προτιμούν

Το δυσάρεστο και δυνητικά επικίνδυνο συμβάν με την άνανδρη επίθεση…

Φύλαξη κυβερνητικών στελεχών όπως πρέπει και όχι όπως προτιμούν | tovima.gr

Το δυσάρεστο και δυνητικά επικίνδυνο συμβάν με την άνανδρη επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη φέρνει στο προσκήνιο μια από τις παθογένειες της χώρας μας: την έλλειψη σεβασμού στις διαδικασίες αλλά και στην κοινή λογική.

Εμφορούμενοι από τον υπέρμετρο εγωισμό μας, υποτάσσουμε τις διαδικασίες στην προσωπική μας οπτική γωνία και το συναίσθημα, ενώ οι προηγμένοι λαοί της Δύσης υποτάσσουν τις πεποιθήσεις τους στους νόμους αλλά και στις προσταγές της λογικής.
Το πρώτο πράγμα που έκανε η νέα κυβέρνηση ήταν να μειώσει τη φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού στη λογική του ότι η νέα κυβέρνηση είναι «φιλολαϊκή» και άρα δεν έχει ανάγκη (!) από προστασία. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε πλήθος υπουργών και κρατικών αξιωματούχων. Πράγματα αδιανόητα για κάθε πολιτισμένη χώρα.
Η άσκηση εξουσίας φέρνει τους κυβερνώντες αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις κατά τη λήψη των οποίων δημιουργούν εχθρούς. Πάντα κάποιους θα δυσαρεστήσεις, πάντα κάποιοι θα σε μισήσουν. Γι’ αυτό λοιπόν και φρουρείται ο «θεσμός» και όχι ο πολιτικός!
Φρουρείται ο ένοικος του υπουργικού ή πρωθυπουργικού θώκου επειδή ενσαρκώνει τον θεσμό, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και παρελθόντος βίου. Νεφελώδεις, ασαφείς και επικίνδυνες αναλύσεις περί του ποιος είναι «φιλολαϊκός» ή μη δεν έχουν θέση στο απρόβλεπτο, ευμετάβλητο, πολυεπίπεδο και ασταθές περιβάλλον ασφάλειας που ζούμε παγκοσμίως.
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο (εκάστοτε) πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη, υπακούει αναντίρρητα σε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και μάλιστα γίνεται «έρμαιο» στα χέρια των πρακτόρων του Secret Service κάθε φορά που υπάρχει μια απειλή.
Στη σύγχρονη εποχή, η ασφάλεια είναι η θεμέλια λίθος της δημοκρατίας. Χωρίς ασφάλεια, η δημοκρατία είναι ευνουχισμένη. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι, λαός και κυβερνώντες, και ας δράσουμε προληπτικά.
Ο Κωνσταντίνος Δούβλης είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας (University of Essex, UK), ειδικευμένος σε θέματα Ασφάλειας, Αστυνομικού έργου και αντεγκληματικής πολιτικής στις ΗΠΑ (Loyola University of Chicago, USA)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk