Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Ως το τέλος του 2015 θα παραμείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Ως το τέλος του 2015 θα παραμείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στις 300.000 ευρώ σκόνταψε στις αντιδράσεις των δανειστών (ίσως και δικαιολογημένα), αφού ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέτει ζήτημα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς, τα οποία είναι αισθητά χαμηλότερα από τις ισχύουσες τιμές της Εφορίας.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, με το όριο των 200.000 ευρώ προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
Παράλληλα και προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές αλλάζουν τα εισοδηματικά όρια των «κόκκινων» δανειοληπτών οι οποίοι προστατεύονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 από την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη να «εξευμενίσει» την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ετσι λοιπόν προβλέπεται ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία όλων όσοι δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα – μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης – ίσο ή μικρότερο των 35.000 ευρώ.
Οι πολύτεκνοι


Αλλο κριτήριο είναι η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου 2014 να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
Επίσης προβλέπεται ότι ειδικά για οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα, για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και σε περιπτώσεις που ένας τουλάχιστον από τους οφειλέτες είναι αποδεδειγμένα άνεργος και παραμένει άνεργος ως τη λήξη της ισχύος του νόμου, τα προαναφερόμενα όρια προσαυξάνονται το καθένα κατά 20%.
Η ελάχιστη δόση


Στη διάρκεια της προστασίας οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην τράπεζα υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα την ενημερώνουν για τα οικονομικά τους μεγέθη – στην περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση αίρεται η προστασία.
Στη διάρκεια της απαγόρευσης των πλειστηριασμών οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μηνιαίως προς τις τράπεζες το 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που το εισόδημα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ θα καταβάλουν το 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον ποσό.
Οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν για πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και όσους φροντίζουν άτομα με αναπηρία, που θα πληρώνουν το 10% εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα είναι άνω των 20.000 ευρώ.
Από την πλευρά των τραπεζών η προσπάθεια είναι να μην καταφύγουν σε καμία περίπτωση στη λύση των πλειστηριασμών, ειδικά πρώτης κατοικίας, και γι’ αυτό εφαρμόζουν προγράμματα διευκολύνσεων για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.


Ανδρέας Ανδρεάδης – ΣΕΤΕ
Αποσπασματική η προσπάθεια εν μέσω τουριστικής περιόδου

«Είναι περίεργο ότι γίνεται μια αποσπασματική προσπάθεια που δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμφωνία. Είναι ένα νέο τέλος το οποίο περιπλέκει τους ήδη έξι συντελεστές και σε δύο μήνες θα πρέπει να επανεξεταστεί» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Επιπλέον «γίνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς τα πακέτα έχουν δοθεί, άρα το τέλος επιβάλλεται στις επιχειρήσεις». Ο ίδιος τονίζει ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση ο ΣΕΤΕ να βοηθήσει στα οικονομικά της χώρας», όμως μετά τον Ιούνιο «στη μεγάλη συμφωνία που όλοι περιμένουμε όπου θα συζητηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι δεδομένο ότι θα γίνει επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών και η αναδιάρθρωση του ΦΠΑ, οπότε θα πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση».
Ζητούμενο για τον ΣΕΤΕ είναι το επίπεδο φορολόγησης να είναι ανταγωνιστικό με άλλους τουριστικούς προορισμούς (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία) «στα επίπεδα 7% ως 10% που κυμαίνεται στο τουριστικό πακέτο, είτε στη διαμονή ή στην εστίαση» αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης. Αντ’ αυτού προτείνει να γίνουν έλεγχοι στα παράνομα καταλύματα που λειτουργούν στην επικράτεια. «Σε 15 ημέρες ο ΣΕΤΕ θα έχει έτοιμο τον ελεγκτικό μηχανισμό», ενώ συντάσσεται με την πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk