Ένα έργο που απασχολεί εδώ και χρόνια την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η αποκατάσταση του Acropole Palace επί της Πατησίων φαίνεται πως ολοκληρώνεται και στα τέλη Ιουλίου, εάν όλα προχωρήσουν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, θα αποκαλυφθεί η πρόσοψη του ιστορικού κτηρίου.

Για την πορεία των εργασιών ενημερώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στο χώρο μαζί με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση, το Acropole Palace οικοδομήθηκε τα έτη 1925-26. Το κτήριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτήρια της εποχής του Μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που το αναδεικνύουν ως εξαιρετικό δείγμα του ρυθμού Art Nouveau στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου, που συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή του Μεσοπολέμου, αλλά και με τη νεότερη ιστορία της πόλης των Αθηνών, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης των όψεων του κτηρίου επί των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, ενώ άμεσα ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του γύψινου τραβηχτού διακόσμου οι οποίες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι τελικές εργασίες χρωματισμού της όψης του κτηρίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα αποκαλυφθεί η πρόσοψή, εφόσον θα είναι δυνατή η απομάκρυνση του ικριώματος από τις όψεις. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας θα παραμείνει στο έργο η περίφραξη προστασίας μέχρι την τελική περαίωση του.

«Το Acropole Palace θα αποτελέσει ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, ένα χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσέλκυσης κυρίως νέων καλλιτεχνών» δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτηρίου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού.

«Το Acropole μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη τη περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση» επισήμανε.