1. Ακάι
Οι καρποί του φοίνικα είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Προσθέτουμε μία κουταλιά σκόνη ακάι στον χυμό.

2. Σπόροι Τσία
Περιέχουν πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που στο στομάχι διογκώνονται και δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Τους προσθέτουμε στις σαλάτες, στα δημητριακά, στο γιαούρτι, στις σούπες.

3. Κέιλ
Είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τρώγεται ωμό στις σαλάτες, πάντα με ελαιόλαδο, το οποίο αυξάνει την απορρόφηση της λουτεΐνης, αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά.

4. Γκότζι μπέρι
Οπως όλα τα φρούτα της οικογένειας μπέρι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Το προσθέτουμε στις σαλάτες, ενώ όταν το ανακατεύουμε με ξηρούς καρπούς δίνει ένα θρεπτικό σνακ.

5. Κινόα
Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιείται όπως το πλιγούρι στις σαλάτες.

«Αγοράστε ένα μπλέντερ»
Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για την κακή διατροφή είναι «δεν έχω χρόνο». Αλλά ένα smoothie με φρούτα, λαχανικά, φιστικοβούτυρο και γάλα αμυγδάλου (από τα καταστήματα υγιεινών τροφών) ετοιμάζεται σε 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Χτυπήστε στο μίξερ τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα, κατά προτίμηση αυτό που τείνει να είναι λιγότερο υγιεινό.

Συνταγή για έναν χορταστικό χυμό με 159 θερμίδες
Βάζετε στο μπλέντερ ένα μεγάλο ροζ γκρέιπ φρουτ κομμένο σε κομμάτια, μισό φλιτζάνι ανανά σε κομμάτια, μισό φλιτζάνι φράουλες, μισό φλιτζάνι φρέσκο γιαούρτι και τα χτυπάτε.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015