Ας αρχίσω σήμερα με μία αποκάλυψη με πολλαπλό πολιτικό ενδιαφέρον. Μαθαίνω ότι ένας από τους συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας και στενότατου συμβούλου του Πρωθυπουργού Ν. Παππά δεν είναι άλλος από τον Θ. Ρουσόπουλο. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου επί κυβερνήσεως Καραμανλή συνομιλεί με τον κ. Παππά και ανταλλάσσουν απόψεις επί θεμάτων… επικοινωνίας. Προσφάτως μάλιστα εθεάθησαν σε γνωστή καφετέρια στο Ψυχικό (ήταν μαζί τους και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλος –ο γνωστός για τα e-mail που αποστέλλει καθημερινώς για την κυβερνητική γραμμή). Επειδή αυτή η παρέα μού κίνησε την περιέργεια κάθησα και έψαξα το θέμα. Οι κ.κ. Ρουσόπουλος και Παππάς γνωρίζονται εδώ και χρόνια. Οπως γνωρίζει ο κ. Ρουσόπουλος και τον Στέλιο Παππά. Τώρα θα πείτε ποιος είναι ο Στέλιος Παππάς. Είναι πατέρας του Νίκου Παππά, παλαιό στέλεχος της Αριστεράς (είναι ο άνθρωπος που στεκόταν δίπλα στον κ. Τσίπρα όταν ο Πρωθυπουργός κατέθετε λουλούδια στην Καισαριανή). Μου λένε ότι σκέφτονται μάλιστα στο Μαξίμου να τον τοποθετήσουν ως συντονιστή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Θα αναρωτηθείτε τι είδους συζήτηση μπορεί να κάνουν οι κ.κ. Ρουσόπουλος και Παππάς και μάλιστα να συναντώνται σε δημόσιο χώρο, όπως οι καφετέριες του Ψυχικού. Σας πληροφορώ ότι κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι… συμβουλές. Ο κ. Παππάς ζητούσε τη γνώμη του για το πώς χειρίστηκε τα θέματα της ΕΡΤ, των συχνοτήτων και της αδειοδότησης των σταθμών. Μου είπαν μάλιστα ότι ο κ. Παππάς κρατούσε και σημειώσεις για όλα αυτά που άκουγε από τον κ. Ρουσόπουλο.


Ενας λόρδος στο Αμυνας

Αλλη μία αποκάλυψη αφορά τον Π. Καμμένο, ο οποίος τούτες τις ημέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση της ομογένειας. Σας πληροφορώ ότι ο υπουργός Αμυνας ετοιμάζει και αυτός τη δική του… λίστα. Πρόκειται για έναν κατάλογο με ομογενείς αξιωματικούς που υπηρετούν σε ξένους στρατούς (όχι κατ’ ανάγκη νατοϊκούς), τους οποίους θα τους προσκαλέσει στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για άλλη μία στρατιωτική παρέλαση, αυτή τη φορά ομογενών αξιωματικών. Ο πρώτος στη λίστα που έχει εντοπιστεί είναι ο ναύαρχος Zampelas, αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας (ο οποίος αν δεν κάνω λάθος είναι και… λόρδος). Μου λένε μάλιστα ότι ο εν λόγω ναύαρχος ξέρει και κάνα-δυο λέξεις στα ελληνικά, είναι γεννημένος στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), είχε ξανάρθει στην Ελλάδα και έμεινε σε ένα εξοχικό στην Ανάβυσσο. Είναι εξάδελφος του Απόστολου Ζαμπέλα, ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση και ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της Χριστίνας Ωνάση. Ακολουθούν και άλλοι από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και αλλού. Το πρόβλημα με όλους αυτούς είναι αν θα ανταποκριθούν ή όχι στην πρόσκληση αυτή, γιατί όπως μου έλεγε ένας ανώτατος αξιωματικός, συνήθως όταν μάθουν οι ξένοι στρατοί ότι αξιωματικοί τους έχουν ενεργή σχέση με την Ελλάδα, τους… αποστρατεύουν!
Το παράπονο του Τσίπρα

«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» είπε ο Φώτης Κουβέλης, όταν άκουσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να του ανακοινώνει με… ασάφεια και γενικότητες τι περιλαμβάνει η περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων: «Λίγο-πολύ είναι γνωστά, δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα ακολουθηθεί η σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα», δηλαδή η λεγόμενη «πρόταση Λαφαζάνη». Δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση για τον ΦΠΑ. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που ανησύχησε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος αντί ενός τσιγάρου άναψε δύο και επρόκειτο να ανάψει και τρίτο με το εσπρεσάκι που του πρόσφερε ο κ. Τσίπρας. Εκείνο που επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον κ. Κουβέλη ήταν η εμφανής αγωνία του για την εξεύρεση χρημάτων, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την πολιτική διάσταση που πρέπει να έχει το όλο θέμα. Πάντως ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε, όπως έλεγε, ότι ο Πρωθυπουργός είναι… «μάλλον αισιόδοξος» πως θα βρεθεί λύση, δεν του έδωσε την εντύπωση ότι «βρισκόμαστε προ κρίσης», όπως προέβλεψε νωρίτερα ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ούτε ότι υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία ώστε να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές. Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας ήταν ότι τώρα που έγινε Πρωθυπουργός δεν τον βλέπουν αρκετά τα παιδιά του.


Επίθεση Ραχήλ στους ΑΝΕΛ

Δεν λέει να κοπάσει η οργή της Ραχήλ Μακρή για τους πρώην «συντρόφους» της στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Για άλλη μία φορά στο στόχαστρό της μπήκε ο Π. Καμμένος, τον οποίο κατηγόρησε (από ραδιοφώνου αυτή τη φορά) ότι «κάνει βόλτες με τα ελικόπτερα, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα, όπως αυτό της επαναλειτουργίας του Α’ Σώματος Στρατού». Είπε μάλιστα ότι είναι «κακό» που οι ΑΝΕΛ είναι στην κυβέρνηση και ότι το ιδανικότερο θα ήταν να είχε σχηματίσει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Αλλά η Ραχήλ δεν έμεινε μόνον στα πολιτικά, έδωσε και ορισμένες… στυλιστικές συμβουλές στους νέους «συντρόφους» της. Συμβούλευσε, για παράδειγμα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κόψει τα μαλλιά της και τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποφεύγει τις lifestyle φωτογραφήσεις. Αφήστε που είδε τη… φλοράλ φόρμα μιας τηλεπαρουσιάστριας και ενθουσιάστηκε. Της ζήτησε να της τη δανείσει και να τη φορέσει, όπως είπε, με κόκκινες γόβες στη Βουλή «για να γίνει Ο χαμός…».

Ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ

«Η Τουρκία στη νέα εποχή Ερντογάν: Συνέπειες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική» είναι ο τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που οργανώνει την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία και το γραφείο του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα. Έλληνες, Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Τούρκοι και Ισραηλινοί ειδικοί θα μιλήσουν για τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Η οργάνωση από το ΕΛΙΑΜΕΠ εγγυάται την επιτυχία της ημερίδας.

HeliosPlus