Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι παίζει εν ου παικτοίς με το πιστωτικό γεγονός. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ο οποίος είχε πει ότι αν προχωρήσουν οι εταίροι σε μονομερείς ενέργειες προτεραιότητά μας θα είναι οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι του ελληνικού λαού: «Εμείς μονομερείς ενέργειες δεν κάνουμε, αλλά αν οι εταίροι προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες προτεραιότητά μας θα είναι οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στον ελληνικό λαό», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών από τους δανειστές. Δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα ανεχτούμε και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού».

Οι βολές του κ. Βενιζέλου προκάλεσαν την μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτσης ο οποίος του απέδωσε «κρεσέντο καταστροφολογίας», ενώ πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για «αλαζονεία του νικητή». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει «σε κρίση νομιμοποίησης» και ότι «δεν έχει κοινωνική εντολή ρήξης». Όπως είπε «το αδιέξοδο προφανές και η δραχμολαγνεία εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ενώ αναφερθείς στο «φλερτ με την ιδέα των εκλογών και του δημοψηφίσματος», όπως είπε, τόνισε ότι «το δημοψήφισμα είναι η επανάληψη των Κανών». «Μένουν οι εκλογές…», σημείωσε, για τις οποίες είπε ότι θα πρέπει να ειπωθούν στον ελληνικό λαό καθαρές κουβέντες.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ραγδαία επιδείνωση όλων των μεγεθών» και «αντιφατικά μηνύματα» τα οποία οδηγούν «σε αυτοεγκλωβισμό». «Ελπίζω μόνο να προλάβουμε πριν προσκρούσουμε στο αδιέξοδο που τρέχει η χώρα χωρίς φρένα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μερική εσωτερική στάση πληρωμών που στεγνώνει την αγορά» και «αντιφατική φορολογική συμπεριφορά» της κυβέρνησης.

«Κανείς δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία, πλήρης απουσία κυβερνητικής πολιτικής για αυτό που λέγεται ανάπτυξη, ανεργία και απασχόληση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «αυτές τις 50 μέρες χάθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα που είχε η κοινωνία χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Το πρωτογενές έλλειμμα το οποίο θα υπάρχει το 2015 διαμορφώνεται λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος δηλώνοντας ότι «μέσα σε 50 μέρες καταστράφηκε το στρατηγικό πλαίσιο της χώρας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ασχολήθηκε με το πώς θα λέγεται η τρόικα και αν η παράταση θα είναι παράταση ή γέφυρα και έχασε χρόνο».

«Αντί να εφαρμοστεί το πλαίσιο με καλύτερους πιο διεκδικητικούς και αγωνιστικούς όρους οδηγηθήκαμε στο στρατηγικό κενό», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια συνεχής περιδίνηση στον ανεμοστρόβιλο των αντιφάσεων της κυβέρνησης».

«Βδομάδα – βδομάδα τρώμε τις σάρκες της πατρίδας και της οικονομίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ διερωτήθηκε: «Ποιος έχει την δύναμη να αποσαφηνίζει τα ασαφή;». «Αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια», απάντησε ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για «ανταρτοπόλεμο μονομερών κινήσεων με νομοσχέδια με την μορφή του κατεπείγοντος». Επίσης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών μιλώντας για «ναρκισιστικό φεστιβάλ του κ. Βαρουφάκη που έχει αποδυναμώσει τη χώρα».

Απαντώντας ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «κρεσέντο καταστροφολογίας από μέρος και μέλος της ενορχηστρωμένης κατάστασης που υφιστάμεθα ως χώρα από παράγοντες του εξωτερικού και δυνάμεις του εσωτερικού». «Θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μια τάση δικαίωσης, όμως δεν μπορώ να δικαιολογήσω ότι είναι μια σαφέστατη τάση πλήρους δικαίωσης και των δανειστών και των εταίρων χωρίς ίχνους κριτικής για αυτούς που επιχειρούν να ταλαιπωρήσουν τη χώρα», πρόσθεσε.

Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι «δίνει απλόχερο και πράσινο φως για άθλιες παρεμβάσεις εις βάρος της χώρας». «Νομιμοποιείτε εντελώς την εξαίρεση της χώρας από πανευρωπαϊκά προγράμματα τιμωρητικά και έρχεστε να δικαιώσετε να επιχαίρετε αυτές τις ενέργειες. Νομιμοποιείτε τις μονομερείς ενέργειες προς τη χώρα μας. Η παύση ρευστότητας είναι ή δεν είναι μονομερής ενέργεια;», είπε.

«Λυπάμαι διότι σε μια κρίση ειλικρίνειας και κυνισμού είπατε το νέο θέσφατο, ότι τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια. Αυτό δεν καταψήφισε ο ελληνικός λαός; Πρόκειται για μανιφέστο εθελοδουλείας», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την αλαζονεία του νικητή», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «μαθήματα πατριωτισμού ή διαπραγμάτευσης δεν δέχομαι διότι έδωσα μάχη και παραδώσαμε την χώρα όρθια». «Ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά», τόνισε καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει «την αλαζονεία και την ευκολία». «Ελάτε να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο και μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», κατέληξε.

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «την χώρα την κρατούσαν όρθια με εντολές στους υπουργούς να είναι στα τέσσερα». «Ισχυρός δεν είναι αυτός που έχει τα λεφτά, αλλά αυτός που έχει το δίκιο», σημείωσε.