Το Ελ Νίνιο που περίμεναν εδώ και έναν χρόνο οι μετεωρολόγοι έφτασε και επίσημα, είναι όμως μάλλον ασθενές και πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό το 2015. «Το φετινό Ελ Νίνιο είναι ασθενές και αρκετά αργοπορημένο» δήλωσε ο Μάικλ Χάλπερτ της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), από την οποία ανακοινώθηκε η άφιξη του μετεωρολογικού φαινομένου.

Το φαινόμενο

Το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, με την κορύφωση να έρχεται συνήθως το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού, ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η εξασθένιση των λεγόμενων αληγών ανέμων που πνέουν κανονικά προς τα ανατολικά του Ειρηνικού.

Με τους δυτικούς ανέμους να κοπάζουν, το θερμό νερό εξαπλώνεται ανατολικά μέχρι τις ακτές της Αμερικής, και οι υδρατμοί του σχηματίζουν σύννεφα που φέρνουν έντονες βροχοπτώσεις στο Περού. Στην περιοχή αυτή, τα εισερχόμενα θερμά και φτωχά νερά αντικαθιστούν τα ψυχρά ύδατα, πλούσια σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, και μπορούν έτσι να προκαλέσουν μείωση των ψαριών και μεγάλες ζημιές στην αλιεία.

Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσει τον καιρό σε μεγάλο μέρος του πλανήτη λόγω μεταβολών στην ωκεάνια και ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Εφέτος, όμως, η επίδραση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μικρή και η NOAA δίνει πιθανότητα 40% έως 50% να λήξει το Ελ Νίνιο πριν από την έναρξη του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το Ελ Νίνιο είναι στην πραγματικότητα η θερμή φάση σε μια κυκλική μεταβολή της θερμοκρασίας που ονομάζεται Νότια Ταλάντωση. Η ψυχρή φάση, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, ονομάζεται Λα Νίνια.