Στο κουτούκι «Τσοπανάκος», στην Καισαριανή, θέλησε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας να αποχαιρετήσει δημοσιογράφους και βγήκαν, ανάμεσα σε σφηνάκια τσίπουρο και κοψίδια, αρκετές ειδήσεις. Ο κ. Παπούλιας ήταν ανήσυχος γιατί για μερικές ώρες η χώρα θα μείνει χωρίς Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θητεία του, εξήγησε, λήγει στις 11 Μαρτίου, άρα στις 12 Μαρτίου παραιτείται και στις 13 Μαρτίου έχει οριστεί η ορκωμοσία του Πρ. Παυλόπουλου. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό και να μη μείνει η χώρα χωρίς ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.
nnn
Μαζί του ήταν η σύζυγός του Μαίη (και λύθηκε το αίνιγμα γιατί δεν τον ακολουθούσε τόσον καιρό αφού, όπως είπε, είχε χτυπήσει το πόδι της στη Γερμανία), αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Μπίτσιος (υιός του πρώτου μετά τη μεταπολίτευση υπουργού Εξωτερικών Δημ. Μπίτσιου). Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο πρέσβης Κ. Μπίτσιος παραιτήθηκε από το διπλωματικό σώμα, δεν ακολούθησε την πορεία άλλων διπλωματών που είχαν υπηρετήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και μετά βρέθηκαν πρέσβεις σε πόστα άλφα-άλφα (όπως Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Αγκυρα, Λευκωσία, Ρώμη κ.τ.λ.). Ο κ. Μπίτσιος πήγε με τους… βιομηχάνους. Ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο… ΣΕΒ.
nnn
Η 13η Μαρτίου θα βρει τον κ. Παπούλια σε ένα γραφειάκι στην οδό Σούτσου, όπου διατηρούσε παλαιότερα δικηγορικό γραφείο. Θα έχει, όπως είπε, μια γραμματέα και θα επιχειρήσει να το ενεργοποιήσει και πάλι επαγγελματικά. Τι περισσότερο νομίζετε ότι θα λείψει στον κ. Παπούλια; Τα ταξίδια. Εκανε, όπως είπε, σημαντικά ταξίδια από τα οποία ξεχώρισε αυτά στα Εμιράτα, στο Βιετνάμ, στην Κορέα. Ηθελε να πάει και στο Ιράν, αλλά οι πολιτικές συνθήκες δεν του το επέτρεψαν. Σε κάποια στιγμή ρωτήθηκε πώς του φαίνεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Ηπιε μια γουλιά από το κρασί του, έδειξε ότι δεν ήθελε να αναμειχθεί σε πολιτική συζήτηση και είπε απλώς: «Ε, ακόμα είναι αρχή…» και δεν έδωσε καμία συνέχεια. Να σκεφτείτε ότι είχε προσκαλέσει την επομένη για γεύμα στο Προεδρικό τον Αλ. Τσίπρα μαζί με τον Αντ. Σαμαρά και δεν είπε το παραμικρό. Αλλά τίποτα δεν μένει κρυφό…
Η συναγρίδα της συμφιλίωσης

Η δικαιολογία που δόθηκε για το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι ο Κ. Παπούλιας ήθελε να τιμήσει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και έπεσε η σκέψη να κληθούν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν μια χρυσή ευκαιρία για να συναντηθούν οι δύο μετά τα όσα μεταξύ τους προηγήθηκαν στην προεκλογική περίοδο και όσα ακολούθησαν μετά από αυτήν. Ο νέος σεφ του Προεδρικού (έχει προσληφθεί εδώ και έξι μήνες) Χρήστος είχε βάλει τα δυνατά του, βρήκε μια φρεσκότατη πεντάκιλη συναγρίδα την οποία συνόδεψε με βραστά λαχανικά. Ελα όμως που ούτε η συναγρίδα ένωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ούτε το μίνι κοκτέιλ που δόθηκε πριν από το γεύμα. Ηταν μεν στον ίδιο χώρο, αλλά κάθησαν ο ένας απέναντι από τον άλλον και σπανίως ο ένας απευθυνόταν στον άλλον. Απλώς μετείχαν στη γενική συζήτηση η οποία κάθε άλλο παρά πολιτική ήταν: «Ηταν μια ωραία κοινωνική συζήτηση που κάλυψε πολλά θέματα» μου είπε εις εκ των συμμετασχόντων στο γεύμα: «Δηλαδή δεν έγινε κουβέντα για την οικονομία, για τον Σόιμπλε, για τον Βαρουφάκη, για το Eurogroup, για το αν μας φτάνουν τα χρήματα και ως πότε;» τον ρώτησα: «Οχι, τίποτε από αυτά, απλώς έγινε γενικευμένη κουβέντα για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναδρομές στην ελληνική Ιστορία και για τον εμφύλιο…». Αυτά μου είπαν, αυτά σας μεταφέρω. Εφαγαν το φρούτο τους, ήπιαν τον καφέ τους και έφυγαν έτσι όπως ήρθαν, όλοι ξεχωριστά. Να μην ξεχάσω, στο γεύμα ήταν και ο Π. Μολυβιάτης.


Και η… Πετρούλα στην κυβέρνηση

Από πολύ μικρή, στη δεκαετία του ’80, γινόταν πρωτοσέλιδο σε κάθε της βήμα (ακόμη και όταν έπαιζε στις παιδικές χαρές), αφού ήταν η λατρεμένη κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη. Από τότε η Πετρούλα Σαρτζετάκη ( ή Πάτυ – όπως την αποκαλούν οι φίλες της) μεγάλωσε, τελείωσε με άριστα το Κολέγιο, πέρασε με την πρώτη στη Νομική Σχολή. Αποφοίτησε με άριστα. Εμαθε αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και σήμερα είναι ένα όμορφο κορίτσι με λαμπρή επαγγελματική καριέρα και με πληθώρα διπλωμάτων. Την ανακάλυψε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και της πρόσφερε μια θέση, ίσως στον πιο νευραλγικό τομέα της Υγείας. Της πρότεινε να γίνει πρόεδρος στην ΕΠΥ, δηλαδή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, «θεσάρα», όπως λένε στο υπουργείο Υγείας.


Ελεγχος στον… έλεγχο

«Θεσμικό πόλεμο» μου είπαν ότι δέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με το «καλημέρα» της λειτουργίας της. Να σας θυμίσω ότι η Αρχή είχε προβλεφθεί από τους «θεσμούς» ως μια σοβαρή μεταρρύθμιση στον έλεγχο των συμβάσεων του Δημοσίου. Τα δημόσια έργα και τις προμήθειες που «έκοβε» η Αρχή δεν προχωρούσαν για περαιτέρω έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πριν από τρεις εβδομάδες λοιπόν το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκατέστησε μέσα στην Αρχή κλιμάκιο για να την ελέγξουν «εφ’ όλης της ύλης». Ακόμη και πώς ορίστηκαν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της! Εσείς τώρα τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά;

HeliosPlus