Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι εξαγγελίες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου μέσω των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή.
Ας αρχίσουμε από τις επισημάνσεις του για τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης .
Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι κατ’ αρχήν η καθυστέρηση που έχει οδηγήσει κάθε νέο υπουργό να νομοθετεί για την λεγόμενη επιτάχυνσή της. «Ήμουνα νια και γέρασα» στην κυριολεξία.
Τα τελευταία χρόνια όμως η τάση να αποτρέπουμε τους πολίτες να προσφεύγουν για ψύλλου πήδημα στα δικαστήρια έχει οδηγήσει κάποιες φορές στη δημιουργία μιας ταξικής και πανάκριβης Δικαιοσύνης. Είναι κοινό μυστικό ότι ακόμη και οι αιτήσεις διαζυγίου είναι πλέον ακριβές, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται και να δημιουργούνται καθημερινά κοινωνικές και οικονομικές εμπλοκές με θύματα και παιδιά! Αυτό πρέπει να τελειώσει διότι η Δικαιοσύνη είναι καταφύγιο για τον πολίτη.
Φυλακές Ασφαλείας. Η κατάργηση τους δεν είναι μόνο ιδεολογικο – πολιτική θέση. Πρακτικά αν το κοιτάξει κανείς μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η … δήθεν ασφάλεια στο Δομοκό. Οι φυλακές αυτές δημιουργήθηκαν με μεγάλο κόστος μετά την παραβίαση της άδειας από τον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος «αλώνιζε» στον Κορυδαλλό, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί με τίνος άδεια! Συνελήφθη ένα χρόνο μετά και οδηγήθηκε στον Δομοκό Από τότε, μέσα στον τελευταίο μήνα έχει δώσει τρεις συνεντεύξεις και τον έχουν δείρει 2-3 φορές! Για ποια ύψιστη ασφάλεια μιλάμε;
Μαζί του όμως έχασαν το δικαίωμα για άδεια και οι άλλοι καταδικασμένοι για τρομοκρατία όπως ο Ηρ. Κωστάρης που σπουδάζει, ο Βασίλης Τζωρτζάτος που είχε πάρει άδεια και δεν έφυγε, αλλά και οι Αλέκος Γιωτόπουλος και Δημήτρης Κουφοντίνας, οι οποίοι επίσης οδηγήθηκαν στον Δομοκό και ζητούσαν και εκείνοι άδειες! Οι φυλακές Γ’ Τύπου, όπως λέγονται, έχουν ήδη αποτύχει ως προς την αποστολή τους. Και μαζί τους το σωφρονιστικό μας σύστημα, που κυρίαρχη αποστολή έχει τον σωφρονισμό και την επανένταξη και όχι την εκδίκηση!
Όσο για τον διάλογο με όλους ακόμα και με τους κουκουλοφόρους που εξήγγειλε ο υπουργός, θυμίζω μία σκηνή: Το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης , Αθανάσιος Κανελλόπουλος , δέχθηκε στο κτίριο του υπουργείου στη Μεσογείων βαρυποινίτες με αφορμή εξέγερση στον Κορυδαλλό. Συζήτησε μαζί τους, τους κέρασε πίτσες και το κλίμα αποκαταστάθηκε! Και τότε κάποιοι είχαν ξεσηκωθεί Έτσι για την ιστορία!
Γιατί πράγματι όταν δεν υπάρχει διάλογος ελλοχεύει ο κίνδυνος της βίας.
Τον διάλογο τον πολεμάνε οι θύλακες της παρανομίας εντός και εκτός φυλακής!