Ο Μπιλ Γκέιτς δώρισε μετοχές της Microsoft αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην Gates Foundation Asset Trust, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος Gates, μειώνοντας έτσι το ποσοστό του στην εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε σε μόλις 3%.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με προσωπική περιουσία περίπου 83 δισ. δολάρια, μετέφερε 31 εκατ. μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού στην κυριαρχία του ιδρύματος που σύστησε με τη σύζυγό του για την καταπολέμηση της ανισότητας και την έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στο AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.
Στην ετήσια επιστολή τους προς τους μετόχους και τους εργαζομένους του ιδρύματος ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς αναπτύσσουν το όραμά τους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας. «Οι ζωές των ανθρώπων στις φτωχές χώρες θα βελτιωθούν ταχύτερα τα επόμενα 15 χρόνια από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία και περισσότερο από οπουδήποτε αλλού» αναφέρει το διάσημο και πάμπλουτο ζευγάρι που προβλέπει τεράστια τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα το διάστημα αυτό. Το Ιδρυμα Gates έχει στη διάθεσή του περισσότερα από 42 δισ. δολάρια και ως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κάνει δωρεές ύψους 31,6 δισ. δολαρίων.
Τον ίδιο μήνα προσέφερε 50 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Τον προηγούμενο μήνα ο οργανισμός GAVI, The Vaccine Alliance, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης παγκοσμίως στην έρευνα των εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανακοίνωσε ότι έλαβε από το Ιδρυμα Gates δωρεά ύψους 1,55 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο οι επικριτές τους κατηγορούν το ζεύγος Γκέιτς και το ίδρυμα ότι είναι συνένοχοι σε μια «τυραννία των εμπειρογνωμόνων» η οποία μειώνει την αναπτυξιακή βοήθεια για γρήγορες λύσεις και δεν κάνουν τίποτα για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων που θεωρούνται η κύρια υποκείμενη αιτία της φτώχειας στις περιοχές αυτές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



