Η σιωπή είναι χρυσός

Αυτή η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και τι δεν έφερε…

Η σιωπή είναι χρυσός | tovima.gr
Αυτή η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και τι δεν έφερε… Κάποιοι, παλαιότεροι, θυμήθηκαν τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου και τη μεγάλη αλλαγή που πράγματι συντελέστηκε στη χώρα τη δεκαετία του 1980 και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.
Αυτή τη φορά όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η οικονομική κρίση, μεγαλύτερη ακόμη και από τον πόλεμο, οδήγησε τους Ελληνες στην απόφαση μιας πολιτικής ανατροπής φέρνοντας στην εξουσία αυτούς που αμφισβήτησαν το Μνημόνιο, ακόμη κι αν δεν ήταν σε θέση να προτείνουν μια αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτική εξόδου από την ύφεση.
Οι αλλαγές που ήρθαν με αυτή την επιλογή είναι πράγματι μεγάλες. Είναι το ύφος μιας νέας γενιάς, είναι η δύναμη της ισχυρής πλειοψηφίας του εκλογικού αποτελέσματος, είναι η προσδοκία ότι θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε νέους δρόμους, είναι το σταρ σύστεμ που δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα νέα πρόσωπα όπως ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είναι και οι πρωταγωνιστές – αυτούς διάλεξαν οι πολίτες και τα μέσα για να πάνε κόντρα στο ρεύμα…
Ολα αυτά βέβαια συντελούνται και συνυπάρχουν με την ανωριμότητα της εξουσίας. Ως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν είναι βέβαιο και δεν θα είναι εύκολο να ξεκαθαρίσει στον κόσμο – πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές ηγεσίες – το νέο στίγμα. Δεν είναι βέβαιο αν υπουργοί που παρέλαβαν κρίσιμους τομείς γνωρίζουν πώς θα χειριστούν κρίσιμα ζητήματα, από την Παιδεία και τις εξετάσεις των παιδιών ως τις αποκρατικοποιήσεις που σε μια μέρα έγιναν κρατικοποιήσεις.
Είναι σαφές σε όλους ότι η έξοδος από την κρίση χωρίς το «ατύχημα» το οποίο εύχονται οι μεγάλοι ηττημένοι αυτής της αναμέτρησης και το σύστημα της εξουσίας που απέτυχε προϋποθέτει σχέδιο, συντονισμό και πειθαρχία στους στόχους.
Το κυριότερο, όμως, προϋποθέτει ανοιχτά αφτιά και μυαλά. Κάποιοι θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερο να κάνεις πολλά και να λες λιγότερα παρά να περιμένεις στην ουρά των πρωινών εκπομπών για την καθημερινή δόση δημοσιότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk