Πολεμικές συγκρούσεις έχουν φουντώσει στην Ανατολική Ουκρανία λίγες ημέρες πριν από μια προγραμματισμένη «ειρηνευτική διάσκεψη κορυφής». Και οι δύο πλευρές έχουν σηκώσει τα όπλα για να καταλάβουν νέα εδάφη επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Αντ’ αυτού, η βία έχει εκτροχιάσει τις συνομιλίες.
Αυτός ο πόλεμος κοστίζει ακριβά στην Ουκρανία, οικονομικά και σε ανθρώπινες ζωές. Αλλά ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στέλνει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά, υποσχόμενος να «πάρει πίσω το Ντονμπάς» (τις ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που έχουν αυτοανακηρύξει την ανεξαρτησία τους).
Η Ρωσία πληρώνει επίσης υψηλό τίμημα για την υποστήριξη των ανταρτών, σε δυτικές κυρώσεις. Ισως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα είπε αυτή την εβδομάδα ότι έπεισε τους αντάρτες να αποσυρθούν πίσω από την αρχική γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά τα γεγονότα στο έδαφος κινούνται γρήγορα και είναι απρόβλεπτα. Πέρα από την πολιτική, αυτός ο πόλεμος έχει γίνει βαθιά προσωπικός. Τόσο πολύ αίμα έχει χυθεί τώρα που, ό,τι κι αν πυροδότησε τον τελευταίο κύκλο βίας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσει.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν ελπίδες ότι μια διεθνής σύνοδος κορυφής θα έφερνε την ειρήνη στην Ανατολική Ουκρανία. Τώρα, με τις συγκρούσεις να έχουν αναζωπυρωθεί γύρω από το Ντονέτσκ, οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης φαίνονται όλο και λιγότερες.

Επισήμως η Μόσχα τάσσεται υπέρ ενός «ειδικού καθεστώτος» για τις κατεχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ουκρανίας.

Πολλοί αναλυτές λένε όμως ότι πραγματικός στόχος του Πούτιν είναι άλλη μία «παγωμένη σύγκρουση» που θα αναθερμαίνει η Μόσχα κατά πώς θα τη συμφέρει ώστε να διατηρεί την επιρροή της στο Κίεβο.
Για τις Αρχές της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ήδη δει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες. Ο Ποροσένκο υποσχέθηκε και πάλι να μην παραχωρήσει ούτε «σπιθαμή» ουκρανικού εδάφους στους αυτονομιστές. Βασικό πεδίο μάχης είναι τώρα το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Αν και η αξία του είναι λίγο περισσότερο από συμβολική, όποιος το ελέγχει ισχυρίζεται ότι έχει το πάνω χέρι.

Ετσι, όταν φιλορωσικές δυνάμεις προέλασαν ξαφνικά προς τα εκεί την περασμένη εβδομάδα για να καταλάβουν νέο έδαφος, το Κίεβο αντεπιτέθηκε με παρόμοια ισχύ. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία ξαναμπαίνει δυναμικά στις μάχες για να ενισχύσει τη θέση της σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.


Νέα αιματοχυσία στο Ντονέτσκ

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός διατηρεί τον έλεγχο του αεροδρομίου, αλλά έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε σκληρές μάχες. Στο κέντρο του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ρουκέτα που χτύπησε στάση λεωφορείου σκότωσε 13 ανθρώπους.
Αργότερα αντάρτες περιέφεραν αιχμάλωτους ουκρανούς στρατιώτες στον τόπο της επίθεσης. Ο κόσμος τους έβριζε και τους πετούσε πέτρες.
Αντάρτες και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την αιματοχυσία εννέα ημέρες αφότου άλλη ρουκέτα σκότωσε 13 άτομα σε ένα λεωφορείο σε χωριό 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την ανακωχή του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Αλλά το χειρότερο σενάριο για τη Ρωσία είναι να συνεχίσει το Κίεβο τη στρατιωτική επίθεση. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει στρατιωτικά και αυτό θα ήταν καταστροφή για όλους» προειδοποιούν αναλυτές.
Φαίνεται ότι έχουν δίκιο. Πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από μια ημέρα σκληρών συγκρούσεων γύρω από το Ντονέτσκ, το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε τείνει κλάδο ελαίας. Την Πέμπτη έγραψε επιστολή στον Ποροσένκο προτείνοντας ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την εφαρμογή του υφισταμένου σχεδίου ειρήνης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας διευκρίνισε ότι η Μόσχα αποδέχεται μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία που θα καθορίσει το Κίεβο και είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αντάρτες για να τους πιέσει να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους.

HeliosPlus