Γεράσιμος Γιακουμάτος: «Κερδίσαμε το στοίχημα της μείωσης των τιμών»

Κέρδισε το στοίχημα όσον αφορά την αποκλιμάκωση των τιμών ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος

Κέρδισε το στοίχημα όσον αφορά την αποκλιμάκωση των τιμών ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, όπως υποστηρίζει μιλώντας προς «Το Βήμα», και έχει ελαφρυνθεί «όσο το δυνατόν περισσότερο το καλάθι της ελληνικής οικογένειας που εδώ και πέντε χρόνια στο Μνημόνιο έχει υποφέρει».
Ποια είναι η αποτίμηση της εξάμηνης θητεία σας στο υπουργείο Ανάπτυξης; Θεωρείτε ότι κερδίσατε το στοίχημα κατά των υψηλών τιμών και της αισχροκέρδειας;
«Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης ένα ήταν το στοίχημα που βάλαμε. Να ελαφρύνουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, το καλάθι της ελληνικής οικογένειας που εδώ και πέντε χρόνια στο Μνημόνιο έχει υποφέρει πολύ, έχει ματώσει. Ενα στοίχημα που το κερδίσαμε, όχι γιατί το λέω εγώ. Οχι γιατί το καταγράφουν όλα τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τη Eurostat, την ΕΛΣΤΑΤ, το Παρατηρητήριο Τιμών και από σειρά ανεξάρτητων φορέων που κάνουν διαχρονικά τιμοληψίες, αλλά γιατί πάνω από όλα το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι καταναλωτές κάθε ημέρα στο ράφι. Επενδύσαμε στην κοινωνική εταιρική ευθύνη και κερδίσαμε τη μάχη στο «στοχοποιημένο» γάλα που πλέον πωλείται και κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Κρατήσαμε την τιμή της φρατζόλας ψωμιού που αγοράζει κάθε πρωί η ελληνική οικογένεια στα 50 με 60 λεπτά με την «κοινωνική ευθύνη» των αρτοποιών. Μειώσαμε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και εφέτος ζεσταίνονται τα σπίτια μας με 90 λεπτά το λίτρο και με 60 λεπτά για το ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Βάλαμε σε διατίμηση βασικά προϊόντα σε όλα τα κυλικεία. Αναδιοργανώσαμε τις λαϊκές αγορές και λύσαμε προβλήματα προκειμένου να μπορούν οι οικογένειες να αγοράζουν φθηνά προϊόντα και παράλληλα να ενισχύονται οι παραγωγοί και οι αγρότες μας. Απελευθερώσαμε τις περιόδους προσφορών και εκπτώσεων. Θέσαμε κανόνες στην αγορά και επιδείξαμε μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους προσπάθησαν να αισχροκερδήσουν. Οργανώσαμε και προχωρήσαμε σε αποτελεσματικούς ελέγχους, ενισχύοντας με προσωπικό τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θωρακίσαμε διεθνώς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα κάνοντας πραγματικότητα μετά από δεκαετίες το «ελληνικό σήμα»».
Ο έλληνας καταναλωτής έχει χάσει πολύ από την αγοραστική του δύναμη. Πολλοί μάλιστα τονίζουν ότι είμαστε μια από τις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ.
«Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις απώλειες που έχουν υποστεί οι Ελληνες και οι Ελληνίδες τα τελευταία αυτά χρόνια, άρα και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Λέει όμως ψέματα όποιος ισχυρίζεται ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει. Αποδείξεις; Μόνο ένα θα σας πω, δείτε τις μειωμένες τιμές σε όλα τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που υπήρξαν στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θυμηθείτε ποιες ήταν οι τιμές τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα, της γαλοπούλας, του κρέατος, των λαχανικών και των φρούτων και ποιες ήταν εφέτος! Σε ό,τι αφορά, τώρα, την άλλη σπέκουλα, ότι το ελληνικό καλάθι της νοικοκυράς είναι ακριβότερο σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, την απάντηση δεν θα σας τη δώσω εγώ αλλά το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτή που μέσα από τις επαναλαμβανόμενες επιστημονικές, συγκριτικές του έρευνες ανάμεσα σε τέσσερις χώρες με παρόμοια οικονομικά με αυτά της Ελλάδας, κατέδειξε ότι «στην Ισπανία το αντίστοιχο μέσο καλάθι είναι κατά 9% ακριβότερο από ό,τι στην Ελλάδα, στη Γαλλία κατά 32% και στην Αγγλία κατά 40%».
Πολλοί Ελληνες φοβούνται ότι η πρώτη κατοικία τους δεν είναι νομικά πλήρως διασφαλισμένη από τους πλειστηριασμούς.
«Οι ανεύθυνοι καταστροφολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής αντιπολίτευσης κατανοούμε ότι δεν μπορούν να φανούν ωφέλιμοι για τον τόπο, τουλάχιστον όμως ας σταματήσουν να ασκούν εθνική τρομοκρατία. Η αλήθεια είναι – και να το ξέρουν όλοι – ότι καμία πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει. Είναι απόλυτα διασφαλισμένη. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και μάλιστα με δόσεις που θα μπορεί να αποπληρώνει το κάθε νοικοκυριό, αφού η κάθε μία από αυτές σε μηνιαία βάση δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% των πραγματικών του εισοδημάτων. Αυτό το διασφαλίσαμε. Το έχουμε συμφωνήσει με όλες τις τράπεζες και είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να μην καταστρατηγηθεί αυτή η συμφωνία από κανέναν, να την κατοχυρώσουμε καταθέτοντας σχετικό νόμο στη Βουλή. Οπως το πράξαμε με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν με αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, παρά τις διαφωνίες της τρόικας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk