Λίγες μέρες μετά τις πληροφορίες ότι ύστερα από 12 χρόνια λύθηκε το μυστήριο του χαμένου ρομποτικού εξερευνητή του Αρη Beagle 2 ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση. Στελέχη της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βρετανίας παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσαν ότι «Το Beagle 2 δεν αγνοείται πλέον».

Η λύση του μυστηρίου

Το ρομπότ επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2003 και να πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και ατμοσφαιρικών ερευνών ενώ παράλληλα θα αναζητούσε ίχνη της παρουσίας ζωής στον Αρη. Το πρωί της 25 Δεκεμβρίου του 2003 έφθασαν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ενδείξεις ότι το ρομπότ είχε εισέλθει επιτυχώς στην ατμόσφαιρα του Αρη και η κάθοδος του εξελισσόταν ομαλά. Ομως στη συνέχεια δεν έφθασε κανένα άλλο σήμα. Το ρομπότ παρέμεινε σιωπηλό και εξαφανισμένο παρά τις προσπάθειες δύο ετών για την ανεύρεση του.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η είσοδος στην ατμόσφαιρα του Αρη, η κάθοδος και η ακολουθία προσεδάφισης για το Beagle 2 έγιναν ομαλά ενώ και η προσεδάφιση έγινε επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων του 2003» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Η κάμερα HiRiSe του δορυφόρου MRO της NASA εντόπισε το ρομπότ στην επιφάνεια του Αρη το οποίο όπως φαίνεται προσεδαφίστηκε ομαλά αφού στις εικόνες φαίνεται ακέραιο. Ισως κάποια τεχνική βλάβη δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει και οι ειδικοί εκτιμούν με βάση τα νέα δεδομένα ότι αυτό που δεν λειτούργησε στο ρομπότ μετά την προσεδάφιση του ήταν πιθανότατα το σύστημα παροχής ενέργειας.

Στο τετραγωνάκι αριστερά εικονίζεται το αντικείμενο που εντόπισε ο δορυφόρος και πάνω αριστερά το αντικείμενο σε μεγέθυνση. Κάτω εικονίζεται σε σκίτσο το Beagle 2. Η ομοιότητα του αντικειμένου με το ρομπότ είναι εντυπωσιακή οδηγώντας τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι το αντικείμενο αυτό είναι πράγματι το χαμένο ρομπότ

Η χρησιμότητα

Το Beagle 2 πήρε το όνομά του από το πλοίο με το οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος πραγματοποίησε το ταξίδι του όταν θεμελίωσε την Θεωρία της Εξέλιξης. Το διαστημικό όχημα κατασκευάστηκε από βρετανούς επιστήμονες και το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 73,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τη λύση του μυστηρίου τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του Beagle 2 θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη. Μεγάλος απών από τη συνέντευξη θα είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη κατασκευή του Beagle 2, o Βρετανός επιστήμονας Κόλιν Πίλινγκερ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο. Ο Πίλινγκερ εκτός των άλλων συμμετείχε και στην αποστολή εξερεύνησης του κομήτη 67P, την αποστολή Rosetta που ανακηρύχθηκε ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014 και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.