στη μπούκα

Ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ και του Γιάννη Χουβαρδά έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.

Ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ και του Γιάννη Χουβαρδά έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ. Μέσα στο εντυπωσιακό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, ο σκηνοθέτης ξαναδιάβασε με σύγχρονο τρόπο την ιστορία του δανού πρίγκιπα υπό το πρίσμα της βαθιά διαλυμένης οικογενειακής εστίας.
***
Συνεπής από την αρχή ως το τέλος, ο Γιάννης Χουβαρδάς είχε για συνοδοιπόρους μια δυνατή θεατρική ομάδα – και κάποιες εξαιρετικές ερμηνείες. Στη Στέγη ως την 1η Φεβρουαρίου.
***
Εξήντα χρόνια θέατρο…
***
Ο Γιάννης Βογιατζής ετοιμάζεται για μία ακόμη πρεμιέρα στο Εθνικό, μετά την τελευταία εμφάνισή του στην «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου – ήταν ο τρίτος και πιο γηραιός Τάσος…
***
Τώρα θα παίξει στον «Λάκκο της αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώ-τη που σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης και θα ανέβει στο θέατρο Χώρα την άνοιξη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη ανάγνωση (απ’ όπου και η φωτογραφία).
***
Στον θίασο, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Βακούσης, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο Θέμης Πάνου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, ο Κρις Ραντάνοφ, ο Βασίλης Ρίσβας.
***
Από τους ηθοποιούς που ξεκίνησαν μια «δεύτερη καριέρα» με τον Γιάννη Χουβαρδά, πρώτα στο Αμόρε και μετά στην πρώτη σκηνή της χώρας, ο Βογιατζής διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του – το καλοκαίρι θα γίνει 88 ετών.
***
Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Βασιλικού Θέατρου ο Γιάννης Βογιατζής βγήκε στο σανίδι το 1955 («Εμπορος της Βενετίας», Σαίξπηρ, στο τότε θέατρο Διονύσια) και δύο χρόνια μετά έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο («Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», 1957). Ακολούθησαν δεκάδες παραστάσεις και ταινίες.
***
Η κωμική πλευρά του τού άνοιξε δρόμους τόσο στο ραδιόφωνο («Το ημερολόγιο ενός θυρωρού») όσο και στην τηλεόραση («Η γειτονιά μας», «Ο ονειροπαρμένος»), όλα του Κώστα Πρετεντέρη.
***
Μόνος και λόγος…
***
Η εμφάνιση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην Αθήνα αναβλήθηκε (ή μήπως ακυρώθηκε;) και έτσι ο γάλλος ηθοποιός δεν θα βρεθεί αύριο βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής και δεν θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τις «Εξομολογήσεις» του Αγίου Αυγουστίνου. Το προεκλογικό κλίμα και, κυρίως, τα δραματικά γεγονότα στη γαλλική πρωτεύουσα στάθηκαν οι επίσημες εξηγήσεις από πλευράς παραγωγής.
***
Η πραγματική αιτία ωστόσο πρέπει να αναζητηθεί αλλού: στον φόβο μήπως ο μονόλογος παρέμενε μονόλογος και εντός αιθούσης…
***
«Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις» της Λένας Κιτσοπούλου.
***
Αυτός είναι ο τίτλος του καινούργιου έργου της πάντοτε ενδιαφέρουσας και προκλητικής δημιουργού που θα ανέβει στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου στα μέσα Φεβρουαρίου.
***
Μακροσκελής και πρωτότυπος.
***
«Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk