Νέα βουτιά 5% τη Δευτέρα για το Brent

Σε νέα χαμηλότερα της τελευταίας εξαετίας υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έπειτα από την κάθετη πτώση που σημείωσαν και η οποία άγγιξε το 5%.

Σε νέα χαμηλότερα της τελευταίας εξαετίας υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έπειτα από την κάθετη πτώση που σημείωσαν και η οποία άγγιξε το 5%.

Συγκεκριμένα στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στα 47,77 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2009.
Την ίδια ώρα στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 4,4% στα 46,20 δολάρια το βαρέλι.
Αίσθηση προκάλεσε τη Δευτέρα η ανακοίνωση που εξέδωσε η Goldman Sachs με την οποία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί από τα 80 στα… 42 δολάρια το βαρέλι την πρόβλεψή της για την πορεία της τιμής του Brent το πρώτο τρίμηνο του έτους, έως τα τέλη Μαρτίου δηλαδή.
Μια ακόμη εξέλιξη που προκάλεσε αίσθηση τη Δευτέρα είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία (αμφότερες οι χώρες μετέχουν στον OPEC) να εργαστούν από κοινού για την ανάκαμψη της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς και των τιμών «μέσω πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από την πλευρά των κυβερνήσεων».
Αν και στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι είδους συνεργασία απεργάζονται οι δύο χώρες, αναλυτές ερμηνεύουν το γεγονός ως ένδειξη κάποιας αλλαγής στη στάση του OPEC απέναντι στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Διότι από την αρχή της κατάρρευσης των τιμών η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη (σε πολιτική επιρροή) πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι ευνοεί την υποχώρηση των τιμών σε επίπεδα τα οποία θα καθιστούν ασύμφορη την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού πετρελαίου και επίσης την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Ριάντ, επίσης, έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της για να πέσουν οι τιμές, κι αυτό επειδή δεν θέλει να χάσει το μερίδιό της στην αγορά (και κυρίως στους κόλπους του OPEC) ως παραγωγός χώρα.
Η άντληση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου είναι μια ελάχιστα δαπανηρή υπόθεση συγκριτικά με την παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι με την τιμή κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι η μέθοδος αυτή, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ, δεν είναι συμφέρουσα εμπορικά.
Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50% από τον περασμένο Ιούνιο, όταν η τιμή βρισκόταν στα 110 δολάρια το βαρέλι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk