Κραυγές και αριθμοί

Είναι ίσως η πρώτη χρονιά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης που η χώρα οδηγείται σε εκλογές με τα ταμεία γεμάτα

Κραυγές και αριθμοί | tovima.gr
Είναι ίσως η πρώτη χρονιά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης που η χώρα οδηγείται σε εκλογές με τα ταμεία γεμάτα. Για να ακριβολογούμε, τώρα που οι περισσότεροι έχουν μπερδευτεί με τα σενάρια καταστροφής που μεταδίδονται καθημερινά από τα τηλεπαράθυρα, στο τέλος Νοεμβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ).
Και στο τέλος Δεκεμβρίου υπήρχαν 3 δισ. ευρώ μετρητά στους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ακόμη να έχουν μπει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015.
Η εξέλιξη αυτή και το σημαντικό πλεόνασμα άνω των 4 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της έκρηξης του τουρισμού το 2014 είναι τα βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία μπορεί να βγει από τη μεγάλη κρίση. Τουλάχιστον βεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού το έχουμε ήδη πληρώσει.
Με αυτά τα βάσιμα επιχειρήματα η κυβέρνηση μπορούσε να κατέβει στις εκλογές. Δεν περνούσαν όμως στα καφενεία, δεν συσπείρωναν τον κόσμο της. Ετσι, για τις προεκλογικές ανάγκες όλα ισοπεδώθηκαν, ακόμη και οι επιτυχίες της κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ, και αυτό δυστυχώς έγινε σε βάρος της οικονομίας.
Γιατί, μη γελιόμαστε, όσο συνεχίζεται το παιχνίδι των κραυγών για την καταστροφή που επέρχεται αν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, τόσο είναι βέβαιον ότι τα κρατικά έσοδα θα υποχωρήσουν, τα ταμεία μπορεί να αδειάσουν και η προσπάθεια ανασυγκρότησης να ξεκινήσει από την αρχή.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ζητούμενο που ήταν πριν από την προκήρυξη των εκλογών η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη νέα σελίδα στη σχέση με την Ελλάδα παραμένει και μετά τις εκλογές το ίδιο. Μια κοινά αποδεκτή λύση με τους εταίρους για το χρέος και το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα αφήσει πίσω την ακραία λιτότητα των τελευταίων ετών και θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Επ’ αυτού καλούνται να μιλήσουν, να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ισως χρειαστεί να συνεργαστούν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk