Αννα Καρένινα: Μια γυναίκα-μύθος, μια παράσταση-σταθμός

Η παθιασμένη και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφική «Αννα Καρένινα» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Badminton σε μια πιο «χορογραφημένη» εκδοχή της

Η παθιασμένη και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφική «Αννα Καρένινα» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Badminton σε μια πιο «χορογραφημένη» εκδοχή της. Ο θίασος του ιστορικού θεάτρου Βακτάνγκοφ της Ρωσίας θα παρουσιάσει από τις 16 ως τις 18 Ιανουαρίου το αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι σε σκηνοθεσία ενός νέου ταλέντου του ευρωπαϊκού θεάτρου, της Λιθουανής Ανζελίκα Χολίνα.

«Η παράσταση είναι πλήρως χορογραφημένη. Δεν ξέρω όμως αν κάθε άνθρωπος είναι ικανός να κατανοήσει τις κινήσεις του σώματος. Ιδιαίτερα εκείνοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι
» σχολιάζει στο «Βήμα» η σκηνοθέτρια και χορογράφος.
Πρόκειται για τη συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις της εποχής της ακολουθώντας την παθιασμένη προσωπικότητά της ως την αυτοκαταστροφή. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια συγκλονιστική τοιχογραφία της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, αλλά και μια διαχρονική σπουδή πάνω στη ζήλια, στην ενοχή, στην υποκρισία και στο ερωτικό ένστικτο που συγκινεί ακόμη και σήμερα.
Το επιτυχημένο μυθιστόρημα που εκδόθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο, σε μια έκδοση 864 σελίδων, το 1878 έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο ευρύ κοινό μέσω θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών. Τι το διαφορετικό όμως θα παρακολουθήσουν οι θεατές στη σκηνή του θεάτρου Badminton; «Δεν ξέρω, μπορεί και τίποτα (γελάει). Αν όμως μιλήσουμε σοβαρά, τότε οι θεατές θα δουν μία ακόμη ερμηνεία του θαυμάσιου μυθιστορήματος του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι, με έναν εξαιρετικό θίασο του διάσημου Θεάτρου Βακτάνγκοφ. Αν μιλήσουμε όμως πιο απλά, τότε οι θεατές θα δουν την ψυχή μου γυμνή (γελάει)» λέει η Χολίνα.
Συνεχίζοντας έτσι το πρωτοποριακό πνεύμα του θεάτρου Βακτάνγκοφ, η σκηνοθέτρια και χορογράφος προσέγγισε το πλούσιο υλικό εικαστικά δίνοντας έμφαση στη χορογραφία και στην κίνηση. Αλλωστε για την ίδια «κάθε κίνηση εκπέμπει νόημα ακριβώς όπως μια λέξη».
Στα χέρια της η ηρωίδα μετατρέπεται σε μια μυθική παράσταση-ποταμό. Ενα έργο χειραφέτησης που ανατρέπει αισθητικές και κοινωνικές συμβάσεις όπως ακριβώς και η ίδια η Καρένινα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Χολίνα στην περιγραφή της παράστασης, «για εμένα, το ηθικό δίδαγμα του μυθιστορήματος είναι ότι μια γυναίκα δεν υποχρεούται να παραμένει υποχείριο της αρσενικής ματαιοδοξίας».
Η τολμηρή αισθητική προσέγγιση, η χορογραφία και οι ερμηνείες των ηθοποιών συνδέουν το μυθιστόρημα του Τολστόι με τον 21ο αιώνα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εξαιρετική μουσική επένδυση του Alfred Schnittke, η οποία συμβάλλει στη σκιαγράφηση των προσώπων του δράματος και υπογραμμίζει το βάθος, τη λεπτότητα και την αληθοφάνεια των χαρακτήρων.
Ανζελίκα Χολίνα: ένα νέο ταλέντο


Η Ανζελίκα Χολίνα ανήκει στο δυναμικό του Θεάτρου Βακτάνγκοφ από το 2008, με το οποίο συνεργάζεται και ως θεατρική συγγραφέας. Μάλιστα το έργο της «Η ακτή των γυναικών» ανεβαίνει εφέτος για τέταρτη χρονιά στην κεντρική σκηνή του. Συνεργασία που τη γεμίζει με χαρούμενα αισθήματα.
Το 2000 η Χολίνα ίδρυσε τη δική της ομάδα, το «Χοροθέατρο Angelica Cholinais». Το οποίο έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες, επιτυχημένες και πλέον επαγγελματικές χοροθεατρικές ομάδες της Λιθουανίας.
Συνολικά έχει συνθέσει χορογραφίες για 15 παραστάσεις, δύο μπαλέτα και πάνω από 50 σύντομα έργα ενώ παράλληλα διδάσκει στη Μουσική και Θεατρική Ακαδημία της Λιθουανίας. Για το έργο της έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ το 2011 τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη της Διακεκριμένης Τάξης της Λιθουανίας για τις υπηρεσίες της στον τομέα του πολιτισμού.
Το Θέατρο Βακτάνγκοφ


Το όραμα ενός θεατρικού συνόλου που θα μπορούσε να κλονίσει το θεατρικό κατεστημένο της Μόσχας γεννήθηκε το 1911 μέσα από το βλέμμα και τη σκέψη ενός σκηνοθέτη και ηθοποιού, του Yevgeny (Γιουντζίν) Βακτάνγκοφ, ο οποίος υπήρξε εκλεκτός μαθητής του Στανισλάφσκι, αμφισβήτησε την παραδοσιακή αντίληψη για τη θεατρική πράξη και εισηγήθηκε τη δική του θεωρία, που εξέλιξε και ανανέωσε τις διδαχές του δασκάλου του.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το πολλά υποσχόμενο νέο θέατρο κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις από τα υπόλοιπα πιο εμπορικά «παρακλάδια» του μοσχοβίτικου θεατρικού κυκλώματος. Τα υψηλά καλλιτεχνικά στάνταρ και το ανατρεπτικό βλέμμα, που οι δημιουργοί εισάγουν με κάθε τους παράσταση, καταφέρνουν και διατηρούν ως σήμερα στη θέση του τον μεγαλύτερο, ίσως, θεατρικό μύθο της Ρωσίας.
Στον 25μελή θίασο πρωταγωνιστούν: Αννα Καρένινα – Olga Lerman, Αλεξέι Καρένιν – Evgeniy Knyazev, Αλεξέι Βρόσκι – Dmitriy Solomykin και Σεργκέι (ο γιος των Καρένιν) – Misha Dergachov. Η σκηνογραφία είναι του Marius Jacovskis, κοστούμια-μακιγιάζ Yuozas Statkevichus και σχεδιασμός φωτισμού Tadas Valeyka.

πότε & πού:

«Αννα Καρένινα» State Academic E. Vakhtangov Theatre. Θέατρο Badminton. Παρασκευή 16 Ιανουαρίου ως Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015.Τιμές εισιτηρίων: 10-45 ευρώ. Διάρκεια: 140 λεπτά χωρίς το διάλειμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk