Η επιστροφή των «μεγάλων deals»

Ποτάμια έρευσαν οι σαμπάνιες τις ημέρες αυτές στα γραφεία των επενδυτικών τραπεζών

Ποτάμια έρευσαν οι σαμπάνιες τις ημέρες αυτές στα γραφεία των επενδυτικών τραπεζών. Η παγκόσμια αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα και οι τραπεζίτες έπρεπε να γιορτάσουν με λαμπρότητα την επιτυχία τους – οσονούπω καταφθάνουν και τα μπόνους άλλωστε. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προπαραμονή των Χριστουγέννων η Thomson Reuters, η αξία των επιχειρηματικών συνενώσεων που ανακοινώθηκαν το 2014 έφθασε στα 3,340 τρισ. δολάρια (περίπου 2,742 τρισ. ευρώ), αυξημένη κατά 47% συγκριτικά με την αξία των «ντιλ» του 2013.
Η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη από το 2007! Κι αυτό βέβαια χάρη στις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Διότι ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως αυξήθηκε μόλις κατά 5%… «Το 2014 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τον δυναμισμό δύο κλάδων: του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και του φαρμακευτικού κλάδου» δήλωσε στον «Monde» ο Αλμπάν Ντε Λα Σαμπλιέρ, υπεύθυνος του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων της Morgan Stanley στο Παρίσι.
«Προίκα» $71 δισ.


Η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς ήταν βεβαίως ο «γάμος» των δύο κολοσσιαίων αμερικανικών καλωδιακών καναλιών Time Warner Cable και Comcast, η «προίκα» του οποίου άγγιξε τα 71 δισ. δολάρια. Το 2014 σημαδεύτηκε όμως και από ένα μεγάλο διαζύγιο, εκείνο του γαλλικού διαφημιστικού και εκδοτικού ομίλου Publicis με τον αμερικανικό Omnicom – η συμφωνία των δύο ομίλων είχε ανακοινωθεί το 2013. Η γαλλική αγορά «αποζημιώθηκε» πάντως από την ανακοινωθείσα συγχώνευση της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge με την ελβετική Holcim αντί 32 δισ. ευρώ – ήταν η έβδομη σε αξία συμφωνία που ανακοινώθηκε τη χρονιά που πέρασε και η δεύτερη διασυνοριακή, όπως σημειώνει ο «Monde».
Αισιοδοξία


Η στατιστική μελέτη της Thomson Reuters δείχνει ότι οι περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις συμφωνήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε. Ειδικότερα από το φθινόπωρο και μετά τα στοιχεία καταγράφουν μια κάθετη μείωση των «ντιλ». Η μείωση αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να παγώσει τον ενθουσιασμό των παραγόντων της αγοράς. Και καλά οι τραπεζίτες, που έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές πως δεν «ξενερώνουν» εύκολα, ακόμη και μετά από πραγματικές καταστροφές. Ούτε οι επιχειρηματίες χάνουν την πίστη τους για το μέλλον, εν προκειμένω για τη νέα χρονιά. Τους βοηθούν, άλλωστε, να τη διατηρήσουν οι πρώτοι (οι τραπεζίτες).

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταστρώνουν διαρκώς επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Οι φιλοδοξίες τους βρίσκουν στήριγμα σε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα που τους επιτρέπει, αν χρειαστεί, να δανειστούν με χαμηλό κόστος»
εξηγεί ο Σιρίλ Ντε Μον-Μαρέν, στέλεχος της Rothschild. «Οι συνθήκες για ανάπτυξη του τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν εξέλιπαν. Η ανάπτυξη όμως του τομέα θα είναι προοδευτική» προσθέτει η Τιερί Βαρέν της BNP Paribas.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τη νέα χρονιά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, όπως σημειώνει ο Τιερί Ντ’ Αρζάν της Société Générale: «Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές συμφωνίες παραμένουν θετικές το 2015. Πρόκειται ωστόσο για μια χρονιά δύσκολα προβλέψιμη από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς. Σκεφθείτε ποιες μπορούν να είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία και ποιες στην αγορά πετρελαίου».
Λεφτά υπάρχουν


Τα περισσότερα κρατικά θησαυροφυλάκια είναι άδεια και τα χρέη που βαραίνουν πολλές κυβερνήσεις θα είναι και τη νέα χρονιά δυσβάστακτα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια, είτε πρόκειται για τα «κουτιά» των επιχειρήσεων είτε των μεγάλων κεφαλαιούχων. Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι… λεφτά υπάρχουν! Ολοι οι ειδικοί διαπιστώνουν άλλωστε την τεράστια μεταφορά πλούτου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια από τη μεσαία τάξη προς το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Και η κρίση βοήθησε πολύ σ’ αυτό. Τους τελευταίους μήνες βοηθά και η εκτίναξη των τιμών των μετοχών στα ύψη – μιλάμε βεβαίως γι’ αυτά που συμβαίνουν κατά κύριο λόγο στη Wall Street, όχι στη Σοφοκλέους…

«Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων. Η ρευστότητα αυτή θα έπρεπε να επενδυθεί περισσότερο σε παραγωγικές δράσεις και λιγότερο σε χρηματιστικές. Οσο οι αποδόσεις στις αγορές καλπάζουν αποτελούν δέλεαρ για τους ιδιώτες κεφαλαιούχους και τις εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις. Παρά ταύτα, οι κεφαλαιαγορές θα περάσουν πιθανότατα φάσεις δισταγμών και πισωγυρισμάτων»
προειδοποιεί ο Ντ’ Αρζάν της Société Générale. «Οι διακυμάνσεις ίσως είναι μεγάλες, αλλά οι αγορές θα συνεχίσουν και το 2015 να στηρίζουν τα καλά επιχειρηματικά σχέδια» διαβεβαιώνει ωστόσο ο Ντε Λα Σαμπλιέρ της Morgan Stanley.

«Εξαγοράζουν την ανάπτυξη»
Τρεις παράγοντες που ευνοούν τις ενοποιήσεις επιχειρήσεων

Αν η μία μεγάλη διεθνής οικονομική εξέλιξη που ευνοεί τη διαδικασία ενοποίησης των επιχειρήσεων είναι οι υψηλές αποδόσεις των χρηματιστηρίων, η άλλη είναι η καρκινοβατούσα ανάπτυξη στην Ευρώπη. Διότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη φαίνεται ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη γενικότερη οικονομική μιζέρια παρά μόνο μέσω συνεργασιών με ομοειδείς ομίλους σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, με πιο ανθηρές οικονομικές προοπτικές. Και κυρίως στις ΗΠΑ, όπως εύκολα κατανοεί κανείς αν αναλογιστεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες επί τα βελτίω αναθεωρήσεις ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας φθάνει στο εντυπωσιακό 5%.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν να εξαγοράσουν την ανάπτυξη σε άλλες γωνιές του πλανήτη, κυρίως στις ΗΠΑ»
τονίζει στον «Monde» η Κατρίν Σουμπί, στέλεχος της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας Barclays στο Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο που τέσσερις κραταιοί γερμανικοί όμιλοι, οι SAP, Siemens, Merck και ZF, ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαγορές ανταγωνιστικών τους εταιρειών στις ΗΠΑ – οι συνολικές συμφωνίες φθάνουν τα 46 δισ. δολάρια.
Ομως «και η Αφρική έχει εξελιχθεί σε τόπο πολύ ελκυστικό για τα επενδυτικά κεφάλαια, όχι μόνο λόγω του πλούτου της σε πρώτες ύλες αλλά και επειδή οι επενδυτές εκτιμούν τις προοπτικές δημιουργίας νέων αγορών στη Μαύρη Ηπειρο» προσθέτει ο Γιαν Κρισόφσκι, συνάδελφος της Σουμπί στην Barclays.
Τέλος, πέρα από το ευνοϊκό κλίμα στα χρηματιστήρια και από την οικονομική καχεξία της Ευρώπης, που δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές και ξένες επιχειρήσεις, την τάση για περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις επιτείνουν και οι αναταραχές και ανακατατάξεις σε επίπεδο διοικήσεων που πληθαίνουν εσχάτως σε πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους, όχι μόνο ευρωπαϊκούς.

«Οι αλλαγές ηγεσιών στις επιχειρήσεις ήταν πολλές το 2014 και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου οι ανάγκες υιοθέτησης στρατηγικών με τις οποίες οι νέες ηγεσίες προσδοκούν να βάλουν το στίγμα τους στις εταιρείες είναι αυξημένες»
τονίζει ο Ιμπέρ Πρεσέζ της Société Générale.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk