προθήκες

Με το βιβλίο αυτό ο Γιώργος Λιάνης δεν επιχειρεί να γράψει μια βιογραφία του Τσιτσάνη

εξιστόρηση ζωής
Γιώργος Λιάνης
Τσιτσάνης. Αιώνιος καλπασμός
Εκδόσεις Λιβάνη, 2014,
σελ. 272, τιμή 22,22 ευρώ

Με το βιβλίο αυτό ο Γιώργος Λιάνης δεν επιχειρεί να γράψει μια βιογραφία του Τσιτσάνη αλλά να δώσει μια μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής του. Ξεδιπλώνει ορισμένες πτυχές της ύπαρξης του μεγάλου τρικαλινού συνθέτη και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα ποιος είναι ο θρύλος και ποια η αλήθεια. Περιγράφει τον ιδιοφυή χαρακτήρα, τους πανικούς και τις φοβίες, την ισχυρή φαντασία ενός συνθέτη τον οποίο ο συγγραφέας θεωρεί μεγαλύτερο των μαθητών του Μάνου και Μίκη, μεγαλύτερο των προπατόρων του Μάρκου, Μπάτη, Χατζηχρήστου και Παπάζογλου, μεγαλύτερο και των συγχρόνων του.

περιοδικό
Οδός Πανός
Τεύχος 165,
Ιανουάριος-Μάρτιος 2015,
σελ. 200, τιμή 10 ευρώ
Με αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού. Δημοσιεύεται συνέντευξη του θεσσαλονικιού συγγραφέα και μελέτημα του Διονύση Στεργιούλα για το ποιητικό έργο του. Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης ανταπόκριση του Βασίλη Κοντόπουλου από το Βερολίνο, επιστολές της Χριστίνας Τσίγκου στον Παντελή Βούλγαρη, μικρό αφιέρωμα στην αργεντινή ποιήτρια Αλεχάντρα Πισαρνίκ, την τέταρτη συνέχεια της βιογραφίας του Βισκόντι από τη Λοράνς Σιφανό, τις τακτικές στήλες Σελίδες ημερολογίου, Ταξίδια, Βιβλιοκρισίες, Θεατρική κριτική, Μουσικές ανταπο-κρίσεις και την τελευταία συνέχεια της συζήτησης «Τι είναι Τέχνη;».
ποίηση
Αμαρτζιτ Τσάνταν
Φόρεσέ με
Επιλογή-μετάφραση
Χριστίνα Λιναρδάκη, Ανδρέας Πιτσιλλίδης.
Εισαγωγή Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2014,
σελ. 56, τιμή 6,39 ευρώ
Τριάντα οκτώ ποιήματα του ινδού ποιητή που ζει στο Λονδίνο και γράφει στη διάλεκτο παντζάμπι ανθολογημένα από ποιητικές συλλογές αλλά και ανέκδοτα. «Σ’ αυτή τη χώρα ο ξένος χάνει την αίσθηση του προσανατολισμού./ Παραμένει ανήξερος χαμένος στις σκέψεις του./ Φοράει παπούτσια παντζάμπι με το κοστούμι και το γιλέκο του./ Σ’ αυτή τη χώρα ο ξένος εξακολουθεί να κοιτάζει τη φωτογραφία στο παλιό του διαβατήριο και τον φοβίζει η θωριά του». Ενας ποιητής που κατορθώνει, όπως γράφει στην εισαγωγή η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, «να εκφράζει την πολύπλοκη διανοητική του σκέψη απλά, αρμονικά, με φυσικότητα αναπνοής».
οικονομία
Γιάνης Βαρουφάκης
Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας.
Ενα χρονικό της κρίσης
Εκδόσεις Gutenberg, 2014,
σελ. 426, τιμή 19 ευρώ
Κείμενα γραμμένα το διάστημα 2006-2014 που επιχειρούν να καταγράψουν πώς οικοδομήθηκε η μνημονιακή Ελλάδα. Τρία ήταν τα «οικοδομικά υλικά», κατά τον συγγραφέα: «τοξικά δάνεια, η πλάνη περί μονοδρόμου και ο φόβος της σύγκρουσης με την Πτωχοτραπεζοκρατία που επιστράτευσε, διατηρώντας τα εν ζωή, τα πτωχευμένα μέσα «ενημέρωσης»». Το 2009, υποστηρίζει, το ελληνικό κράτος πτώχευσε. Ευρώπη και Αθήνα δεν το δέχθηκαν, «επέλεξαν την Αρνηση που, για να συντηρείται, απαιτούσε το μεγαλύτερο δάνειο της παγκόσμιας ιστορίας στο πιο πτωχευμένο κράτος, υπό τον όρο ότι θα συρρικνωθεί βάναυσα το εθνικό εισόδημα».

διηγήματα
Ντον Ντελίλλο
Αγγελος Εσμεράλντα. Εννιά ιστορίες
Μετάφραση Ελένη Γιαννακάκη.
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 288, τιμή 16 ευρώ

Εννέα διηγήματα του καταξιωμένου αμερικανού μυθιστοριογράφου γραμμένα μεταξύ 1979 και 2011, αντιπροσωπευτικά της ποιητικής του και της θεματολογίας του, για τη ζωή και τον θάνατο, για την πραγματικότητα και τη φαντασία, για την ανθρώπινη αλλοτρίωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και για τα όρια της ηθικής. Μεταξύ άλλων, η πρόσφατη οικονομική κρίση και οι κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων ετών στην Αθήνα αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ φυλακισμένων για οικονομικά εγκλήματα σε αμερικανικό κρατητήριο, ενώ σε μια άλλη ιστορία μια νεαρή Αμερικανίδα που ζει στην Αθήνα προσπαθεί να επιβιώσει ψυχολογικά μετά τον τρομερό σεισμό του 1981.

μελέτη
Θανάσης Αγάθος
Η εποχή του μυθιστορήματος.
Αναγνώσεις της πεζογραφίας της Γενιάς του ‘30
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2014,
σελ. 208, τιμή 11,50 ευρώ

Ο τόμος επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που αφορούν την πρόσληψη των μυθιστορημάτων της εμβληματικής Γενιάς του ’30 από τη μετέπειτα λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μελετήματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Βενέζη «Το νούμερο 31328» από τον Κούνδουρο, τους ανδρικούς και γυναικείους χαρακτήρες των αστικών μυθιστορημάτων της δεκαετίας του 1930, την πρόσληψη του «Δαιμονίου» του Θεοτοκά από τον Βασίλη Βασιλικό, την περιστασιακή ενασχόληση του Τερζάκη με τον κινηματογράφο, τις τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων της Γενιάς του ’30.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk