Με θολό τον επιχειρηματικό ορίζοντα αρχίζει το 2015 και ειδικά τους πρώτους τέσσερις μήνες ο «βομβαρδισμός» των πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να διαμορφώσει νέα κατάσταση αρκετά σύνθετη που θα μοιάζει περισσότερο με πολυπαραγοντική εξίσωση παρά με ένα ξεκάθαρο τοπίο.
Σε αυτό το περιβάλλον η επιχειρηματική δραστηριότητα και, κυρίως, η επενδυτική αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς από ελληνικούς και ξένους ομίλους παραμένει το βασικό ζητούμενο.
Ως τώρα, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών –πριν από τις πολιτικές εξελίξεις –ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανακοινώσει επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στον τουρισμό, στα δημόσια έργα, στο λιανεμπόριο των τροφίμων και στις υποδομές.
Βέβαια αρκετά από αυτά τελούν υπό την αίρεση όχι τόσο των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων όσο του κινδύνου επανάληψης του Grexit και του 2012. Κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι ορατό στον ορίζοντα.
Το 2015 είναι –έστω και σε χαμηλότερη ένταση –2012; Οχι, εξηγούν στελέχη πολυεθνικών ομίλων, αφού η οικονομία της Ελλάδας έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο πρωτογενών πλεονασμάτων και νοικοκυρέματος του δημοσίου.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, κυρίως διεθνείς, οι οποίοι συνηγορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ενδεχομένως οι αγορές του πετρελαίου να μην είχαν κατά νου… τις ελληνικές επιχειρήσεις όταν πίεζαν τις τιμές, με αποτέλεσμα από 110 δολάρια το βαρέλι πριν από έναν χρόνο να σέρνεται πλέον στα 55 δολάρια το βαρέλι.
Το γεγονός όμως αυτό έχει ευεργετικές επιδράσεις σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια υποφέρουν, η ακτοπλοΐα, οι μεταφορές. Και φυσικά οι καταναλωτές.
Παράλληλα η διαφαινόμενη μεταβολή στην ως τώρα σχέση μεταξύ του «σκληρού» ευρώ και του «μαλακού» δολαρίου δίνει ανάσα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σίγουρα τα δύο προαναφερόμενα πλεονεκτήματα δεν επιλύουν σοβαρά προβλήματα των ελληνικών εταιρειών αλλά σε κάθε περίπτωση βελτιώνουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό.
Στις επόμενες σελίδες καταγράφονται μερικές ενδιαφέρουσες σύγχρονες επιχειρηματικές ιστορίες που έχουν και όλες τις προϋποθέσεις να αφήσουν το στίγμα τους στο νέο οικονομικό τοπίο που αργά, επώδυνα, αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Alpha Bank: Συμβολή στην ανάκαμψη με κεφαλαιακό πλεόνασμα

Πρωτοβουλίες από την Πειραιώς για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Νέα σελίδα ανοίγει για τη Eurobank με νέους βασικούς μετόχους

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας η καταβολή μερισμάτων

«Μοντέλο» η διαχείριση της κρίσης από τον όμιλο Μυτιληναίου

Sunlight: Η εξωστρέφεια συναντά την «πράσινη» επιχειρηματικότητα

Olympia Development: Επενδύει τα κέρδη από το εξωτερικό

Η ΔΕΗ πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

ΟΤΕ: €1,2 δισ. για νέες υποδομές

Το διυλιστήριο στην Ελευσίνα απογειώνει τα ΕΛΠΕ

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ

€275 εκατ. από την Coca-Cola 3Ε για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής

«Παίρνει θέσεις» σε Ελλάδα και Βαλκάνια ο Μαρινόπουλος

Σχέδια για επέκταση το 2015 από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Επενδύσεις στην έρευνα από τη Pharmathen

Η Παπαστράτος αγοράζει το 50% των ελληνικών καπνών

Grivalia: επενδυτικό πλάνο €500 εκατ.

Με συμμαχίες το 2015 η Wind

€1,5 δισ. από τη μητρική Vodafone

Στον υψηλό και ποιοτικό τουρισμό επενδύει η Dolphin

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική φιλοξενία από τη Λάμψα

Σε νέα εποχή μπαίνει η ΕΥΔΑΠ

H ΜΕΓΑ αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 47% την πενταετία της κρίσης

Πετάει σε νέες αγορές η Aegean Airlines

Σε τροχιά ανάπτυξης η Εθνική Πανγαία