Ξαίνω 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι, βουτυρώνω ένα ταψάκι και το απλώνω σε μια λεπτή στρώση. Ρίχνω 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και ψήνω στον φούρνο στους 170°C βαθμούς για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σε ένα μπολ ρίχνω 2 φλ. του καφέ μπράντι και βάζω μέσα 100 γρ. σταφίδες, 16 βερίκοκα και 16 σύκα, ψιλοκομμένα να φουσκώσουν. Σουρώνω και κρατάω στην άκρη τόσο τα φρούτα όσο και το μπράντι. Μαγειρεύω στον ατμό 600 γρ. αραβικό κουσκούς για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω λίγο έ.π. ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρω 100 γρ. καρύδια, 2 ξυλάκια κανέλας, 8-10 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο γουδί, τα σύκα, τα βερίκοκα και τις σταφίδες. Σβήνω με το μπράντι μέσα στο οποίο τα μούλιασα, βάζω 1 καυτερή πιπεριά, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 λίτρο χυμό ντομάτας. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτω 48 γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες*. Συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζω το αλάτι.

Σπάω το κανταΐφι σε κομμάτια. Σερβίρω σε κάθε πιάτο μία στρώση κουσκούς, βάζω επάνω 6 γαρίδες με λίγη από τη σάλτσα τους και κανταΐφι. Επαναλαμβάνω άλλες δύο φορές. Την τελευταία ολοκληρώνω με γαρίδες και σάλτσα (υλικά για 8 άτομα).

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.