Ανταπόκριση Βερολίνο

Η απόφαση ήταν προγραμματισμένη. Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης σχεδόν ομόφωνα το πράσινο φως στο αίτημα του Βόλφγκανκ Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες, ήτοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι βουλευτές των δυο κυβερνητικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), καθώς και οι Πράσινοι – εναντίον μόνο εκείνοι της Linke (Aριστερά).

Ταυτόχρονα, το Bundestag ενέκρινε ένα δεύτερο αίτημα για παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων. Οι Πράσινοι ψήφισαν (για διαδικαστικούς λόγους) με λευκό, η Linke ως συνήθως κατά.

Η έγκριση αυτή, που περιλαμβάνει και μια εξουσιοδότηση στο υπουργείο οικονομικών, να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο Πιστωτικής Στήριξης ESM για την παροχή της πιστωτικής γραμμής, είναι ωστόσο προσωρινή: To θέμα θα επανέλθει στη Βουλή για τελική ψηφοφορία στα τέλη Ιανουαρίου, εφόσον βέβαια έχει πάρει προηγουμένως το «ναι» από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, που συμμετέχουν στο ESM – η ετυμηγορία τους αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.

Η συζήτηση, που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, διεξάχθηκε σε χαμηλούς τόνους. Η αρχή έγινε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος, στοιχειοθετώντας τα αιτήματά του, έκανε και σύντομη επισκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα. «Η χώρα έχει διανύσει δύσκολο δρόμο, ο οποίος δεν βρίσκεται ακόμα στο τέλος του» είπε. Παρόλα αυτά, έχει πετύχει περισσότερα, από ότι γενικά αναμενόταν. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά οικονομικές δείκτες, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ΑΕΠ και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Η Ελλάδα, συμπέρανε, βρίσκεται πλέον σε «καλό δρόμο».

Ο ίδιος απέρριψε το αίτημα των Πράσινων για αναβολή της ψηφοφορίας σχετικά με την πιστωτική γραμμή. Ο εκπρόσωπος των Πράσινων Εμάνουελ Σαρατσίν είχε υποστηρίξει ότι αυτό είναι απαραίτητο, πρώτον, επειδή η Βουλή δεν έχει ακόμα στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα, και δεύτερον, επειδή θα έπρεπε να προηγηθεί η γνωμάτευση των κεντρικών τραπεζιτών του ESM. Όμως ο κ.Σόιμπλε επέμενε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με το επιχείρημα, ότι μια πρώτη απόφαση υπέρ της προληπτικής γραμμής θα έδινε ένα σταθεροποιητικό μήνυμα σε όλους – στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη, στις αγορές.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο γερμανός υπουργός δεν παρέλειψε να στείλει στην Αθήνα και δυο προειδοποιήσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα, είπε, θα ολοκληρωθεί (σ.σ.: στην ουσία πρόκειται για την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Και σε όσο αφορά την τρόικα, αυτή θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εκεί μια ικανή για δράση κυβέρνηση».

Σαφής ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα, θα δοθεί η προληπτική γραμμή» τόνισε.

Οι ομιλητές έκαναν λίγες νύξεις για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς ήταν ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος, εννοώντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε, ότι «δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή των όρων του μνημονίου» αν αλλάξει η κυβέρνηση. «Αν γίνει ποτέ πρωθυπουργός, ο Τσίπρας, θα αναγκαστεί να πάρει αμέσως πίσω όλες τις σημερινές του υποσχέσεις» επαύξησε ο κομματικός του σύντροφος Έβαλντ Σούρερ. «Τα λόγια του θα αποδειχθούν αέρας κοπανιστός».

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο λόγος του εκπροσώπου της Linke Ντίτερ Μπάρτς, ο οποίος αφού υπενθύμισε τα πάθη και τις αθέλητες «θυσίες» του ελληνικού λαού, κατήγγειλε τη γερμανική κυβέρνηση για διγλωσσία. Από τη μια, είπε, επιβάλει στους Έλληνες λιτότητα, από την άλλη έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία με την πώληση όπλων. «Το 15% της εξαγωγής γερμανικών οπλικών συστημάτων πηγαίνει στην Ελλάδα» είπε. Ο ελληνικός στρατός, πρόσθεσε, διαθέτει περισσότερα γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard, από ότι ο γερμανικός, η Bundeswehr. Η Linke απορρίπτει την πιστωτική γραμμή, που δεν είναι τίποτα άλλο, «από ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους κερδοσκόπους». Ταυτόχρονα καταγγέλλει την τρόικα, η οποία έχει γίνει κράτος εν κράτη στη χώρα. «Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στον ελληνικό προϋπολογισμό, από ότι το ελληνικό» τόνισε. «Το τελευταίο είναι υποχείριο της τρόικας».

Για «grexit» (έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη) δεν έγινε καθόλου λόγος στη σημερινή συζήτηση. Πολιτικά, το θέμα δεν είναι ακόμα επίκαιρο. Θα γίνει όμως, από τη στιγμή που στην Αθήνα, όπως είπε ο κ.Σόιμπλε, δεν θα υπάρχει «μια ικανή για δράση κυβέρνηση». Το πότε – αυτό, δεν θέλει μάλλον να το σκέφτεται ούτε ο ίδιος.

Μέρκελ και προοπτικές της Ελλάδας

Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επαίνεσε την Ελλάδα: «Αν και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ότι πριν δυο χρόνια» δήλωσε η καγκελάριος το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της κυβερνητικής εξαγγελίας για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει απόψε στις Βρυξέλλες.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της ήταν αφιερωμένο στην περαιτέρω εξέλιξη της ευρωζώνης. «Έχουμε την κρίση υπό έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη» είπε. Το ξεπέρασμά της, τόνισε, πρέπει να υπακούει στον κανόνα: «Καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα» και να στηρίζεται στις γνωστές τρεις αρχές:

– Δημοσιονομική σταθερότητα με μηδενικά ελλείμματα

– Δομικές αλλαγές, π.χ., στον τομέα της διοίκησης

– Υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου Γιούνγκερ, αλλά κυρίως όμως με ιδιωτικές επενδύσεις. Γι αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. «Οι πολιτικοί δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα γι αυτό» είπε.