Αισιοδοξία για περισσότερες προσλήψεις το 2015

Με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα

Με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα να διαμορφώνεται στο +8%, οι εκτιμήσεις των ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το 4ο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Βέβαια, σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν έχουν υπολογιστεί οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι επικείμενες εκλογές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και υπάρχει μια ανησυχία και επιφύλαξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Manpower, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το 1ο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε πέντε τομείς και μία γεωγραφική περιοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οσον αφορά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση σε έξι τομείς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, 12% προβλέπουν μείωση και 70% δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%. Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας παραμένουν αισιόδοξοι με θετικές προβλέψεις και με υψηλότερο αναμενόμενο ρυθμό προσλήψεων στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών, της ακίνητης περιουσίας και της παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το θετικό κλίμα που αντανακλάται στην έρευνα δεν καλύπτει κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Μέσα από την έρευνά μας βλέπουμε ότι οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις – που αποτελούν βασικό άξονα της οικονομίας μας – εκφράζουν το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης. Εν τούτοις, αν και οι προοπτικές απασχόλησης για τις μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, εξακολουθούν να είναι θετικές αλλά συγκρατημένες σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων μεγεθών» δηλώνει η κυρία Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.


Οι προοπτικές ανά κλάδο

Οι εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναμένουν την ισχυρότερη αύξηση καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +19%. Παράλληλα, οι προοπτικές ανέρχονται σε +14% τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική), ενώ οι προοπτικές για τον τομέα μεταφορών και επικοινωνιών είναι στο +13%. Ωστόσο, οι εργοδότες στους τομείς εστίασης και τουρισμού αναμένουν υποτονικό κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -2%. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, της τάξης του +11%, καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +4%.


Οι διεθνείς τάσεις

Περισσότεροι από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015. Ολοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, ως και το τέλος Μαρτίου 2015, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;». Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες σε 38 από τις 42 χώρες καταγράφουν θετικά σχέδια προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο. Οι προοπτικές εμφανίζονται γενικά ενισχυμένες σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2014 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2014. Οι προβλέψεις βελτιώνονται σε 22 χώρες και αποδυναμώνονται σε μόλις 12, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και αυξάνονται σε 24 χώρες ενώ μειώνονται σε 13 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η αισιοδοξία αναφορικά με τις προσλήψεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι και πάλι ισχυρότερη στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ασθενέστερες και μόνες αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται από τους εργοδότες στη Φινλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ελβετία. Στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) οι προοπτικές απασχόλησης διαφέρουν: Οι εργοδότες σε 20 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε τέσσερις χώρες αναμένουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων.
Η πρόβλεψη προσλήψεων βελτιώνεται σε 12 χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ενισχύεται σε 15 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων της γεωγραφικής περιφέρειας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η ασθενέστερη αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένεται να σημειωθεί στη Φινλανδία.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk