Πίσω από το προφανές αδιέξοδο

Το προφανές είναι ότι η κυβέρνηση «έχασε τη μπάλα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού ο στρατηγικός στόχος της

Πίσω από το προφανές αδιέξοδο | tovima.gr
Το προφανές είναι ότι η κυβέρνηση «έχασε τη μπάλα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού ο στρατηγικός στόχος της, που ήταν η επίτευξη συμφωνίας για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου, φαίνεται ότι οδηγείται σε ναυάγιο.
Ωστόσο πίσω από το προφανές και τους χειρισμούς που έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις μήνες, με αφετηρία τη συνάντηση των Παρισίων, διαπιστώνει κανείς πολύ περισσότερα.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην ήταν έτοιμη να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να απαγκιστρωθεί από το ΔΝΤ, όπως επιθυμούσε, αλλά ούτε οι Ευρωπαίοι είχαν προετοιμαστεί για την ημέρα που θα τελείωνε το Μνημόνιο και – πολύ περισσότερο – για την επόμενη ημέρα στη σχέση τους με την Ελλάδα.
Ετσι φτάσαμε στα μέσα Δεκεμβρίου η χώρα να κινείται ύστερα από πολλά χρόνια χωρίς δανεισμό, η Βουλή να ψηφίζει σήμερα ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό για το 2015 και αντί να βλέπουμε «φως στο τούνελ» να κυριαρχούν η αβεβαιότητα για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και η δυσπιστία (τουλάχιστον) στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους.
Οσο για τον ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο έσφαλε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του και τώρα αποδεδειγμένα εμπόδισε με κάθε τρόπο να φτάσει η κυβέρνηση εγκαίρως σε μια συμφωνία μαζί του, μόνο η Ιστορία μπορεί να τον αναδείξει. Ολοι πλέον εκτιμούν ότι πίσω από τις ενστάσεις και το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιούργησαν οι απεσταλμένοι του οι λόγοι της στάσης που τήρησε ήταν πρωτίστως πολιτικοί.
Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι μόνο μέσω της Ελλάδας (και δευτερευόντως της Κύπρου που σύντομα θα ξεφύγει από το δικό της Μνημόνιο) το ΔΝΤ έχει εξασφαλισμένη τη θέση του σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης.
Στον βαθμό που η κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα καταφέρουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα μέτρα που έχει ανάγκη η οικονομία, είτε είναι δημοσιονομικά είτε αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ή τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους.

Ως τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk