• Αναζήτηση

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος τράπεζας στην Πελοπόννησο

Σπείρα που έκανε απάτες σε βάρος υποκαταστήματος τράπεζας σε πόλη της Πελοποννήσου μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Σπείρα που έκανε απάτες σε βάρος υποκαταστήματος τράπεζας σε πόλη της Πελοποννήσου μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε παράνομες δανειοδοτήσεις, μέσω υπερεκτιμήσεων ακινήτων και σε παράνομες εκταμιεύσεις των χρηματικών ποσών των δανείων.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 81 άτομα (τραπεζικοί υπάλληλοι, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.), που κατηγορούνται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράτυπων δανειοδοτήσεων, στην πλειονότητα των οποίων οι εκταμιεύσεις κατέληγαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ενώ ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων.
Από την παράνομη δράση της οργάνωσης, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία σε βάρος της τράπεζας ύψους 5.000.000 ευρώ
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, προέκυψε η εμπλοκή συνολικά 81 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι τραπεζικού υποκαταστήματος επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, μεσάζοντες κ.α., σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.
Προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της τράπεζας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.
Συγκεκριμένα η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική αναφορά της τράπεζας, με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος της και την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης του προϊστάμενου του Τμήματος χορήγησης στεγαστικών δανείων του συγκεκριμένου υποκαταστήματος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, «οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και εφάρμοζαν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi). Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο προαναφερόμενος Τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, έχοντας ως άμεσους συνεργούς την βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς, και τρεις μεσάζοντες – διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών».
Ειδικότερα ο συγκεκριμένος Τμηματάρχης του υποκαταστήματος, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.
Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές – δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο Τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί – μέλη της οργάνωσης, έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.
Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες, ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων.
Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές είναι: «Η χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλβανούς υπηκόους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε είχε λάβει. Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις, η χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς, υπηκόους Αιγύπτου, στις περιπτώσεις των οποίων, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων υπηκόων Αλβανίας, εμφανίζεται ως πωλητής οικοπέδου το ίδιο άτομο, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων πραγματοποίησε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής τους αξίας και η χορήγηση στεγαστικού δανείου σε ημεδαπό, στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων».
Όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.
Όλα τα στοιχεία των υποθέσεων συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προέβη επίσης στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε τράπεζες της χώρας μας από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και των χρηματικών υπολοίπων αυτών κατά το χρόνο του ελέγχου. Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk