Μελέτη με τίτλο «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία» παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η έρευνα που αφορά την ανάδειξη του κινηματογράφου και γενικότερα των οπτικοακουστικών προϊόντων σε παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης, ανατέθηκε στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και υλοποιήθηκε δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Στόχος της έρευνας ήταν μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιδράσεων που έχει ως τώρα η οπτικοακουστική παραγωγή στην εθνική οικονομία, και η προβολή των δυνατοτήτων του κινηματογράφου ώστε να καταστεί μοχλός οικονομικής ανάπτυξης όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κ. Βασίλης Κατσούφης.
Όπως αποδεικνύει η έρευνα σημαντικά οφέλη προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση μεγάλων ή και μικρότερων ξένων παραγωγών για γυρίσματα στην Ελλάδα. Χωρίς να υπολογίζονται οι θετικές επιδράσεις σε όρους προσέλκυσης διεθνούς τουρισμού, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά €39 εκατ. ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους €25 εκατ. για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα.
Σε όρους απασχόλησης δε, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή και σε όρους προσέλκυσης τουρισμού. Ήδη στη μελέτη παρέχονται ισχυρές οικονομετρικές ενδείξεις ότι ταινίες όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider» οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν από τον κ. Αγγελο Τσακανίκα, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΟΒΕ, η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των €450 χιλ. οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά €14,2 εκατ., στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή ανέρχεται σε €686 εκατ.
Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ κ. Νίκος Βέττας, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μελέτη καθώς και ο ευρύτερος τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει πολλές θέσεις εργασίας.
Το ελληνικό σινεμά ανήκει στις προτεραιότητες του Ιδρύματος Ωνάση στο σύγχρονο πολιτισμό γενικότερα, τόσο μέσω της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και μέσω των υποτροφιών και των χορηγιών του Ιδρύματος προς πρόσωπα και φορείς ανέφερε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Τέλος, ο κ. Κατσούφης κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούν, ώστε να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον κινηματογράφο, που θα περιλαμβάνει: τρόπους ενίσχυσης τής εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, κίνητρα για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, και φυσικά, το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.