Ο νέος ρόλος των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού

Μέσα από ειλικρινείς συνεργασίες πρέπει να εργαστούν όλοι σε μια επιχείρηση για την

Μέσα από ειλικρινείς συνεργασίες πρέπει να εργαστούν όλοι σε μια επιχείρηση για την ισχυροποίηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο HR (ανθρώπινο δυναμικό), την εταιρεία αλλά και ευρύτερα την αγορά, ειδικά μετά την παγκόσμια κρίση αλλά και την ελληνική, όπου τα στελέχη μιας εταιρείας και ειδικά τα HR πρέπει να είναι πιο ενεργά και ηγετικά. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου «The Big HR Debate – HR Reloading» που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ.
Το πλέον όμως βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση που συντόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower Group κυρία Βενετία Κουσία, ήταν πως τα στελέχη της αγοράς αναγνωρίζουν ότι μολονότι ο ρόλος του HR έχει ισχυροποιηθεί, λόγω προκλήσεων που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση, την ίδια στιγμή ο κλάδος φέρει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης ως προς τη διαχείριση των πολυδιάστατων επιπτώσεων της κρίσης. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η αδυναμία να εντοπιστούν καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές που θα είχαν συμβάλει στη θετικότερη αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων νέων συνθηκών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η κυρία Κουσία τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το επίπεδο όπου απλώς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας και των όποιων προοπτικών μας μέσα στο νέο περιβάλλον. «Μέσα από το τρίπτυχο ΕΙΜΑΙ – ΚΑΝΩ – ΕΧΩ μπορούμε και να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο του HR και να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση χρήσιμων λύσεων για όλους» κατέληξε η ίδια.
Αυξάνονται οι απαιτήσεις

Η πρόεδρος της ΔΕ του ΕΙΜΑΔ, κυρία Μαίρη Γεωργιάδου, τόνισε ότι «επιλέξαμε το HR Reloading θέλοντας να αναδείξουμε ότι όλα τα στελέχη του HR είναι ετοιμοπόλεμα, μάχιμα, με αισιοδοξία, θετική σκέψη, πάθος και αγάπη για αυτό που κάνουν, αλλά και με πολλές γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και κυρίως δυνατότητες. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο κάθε ένας ξεχωριστά είναι ένας μικρός ήρωας, ένας μικρός ηγέτης που έχει πρώτα από όλα το γνώθι σαυτόν, ξέρει τις δυνάμεις του αλλά και δεν σταματάει να κοιτάζεται στον καθρέφτη, να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του και να μαθαίνει και να αναπτύσσεται σε συνεχή βάση. Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε σε μεγαλύτερο βάθος είναι το πεδίο των δυνατοτήτων του HR και το εύρος της επίδρασης που μπορεί να έχει στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται σήμερα οι άνθρωποι, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αν κατορθώσουμε να εμπνέουμε τους άλλους έτσι ώστε να μαθαίνουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερα, και να προσπαθούν περισσότερο, τότε πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για ηγεσία στον χώρο του HR».

«Αυτό αποτελεί βασική αρχή για το πού μπορεί να φτάσει το HR και τι μπορεί να κάνει το HR στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Η καθημερινότητα μας αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Οι απαιτήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται και με προσπάθεια καταφέρνουμε να δούμε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες. Κάθε μας προσπάθεια, πρόταση και ενέργεια, επικεντρώνεται στον στόχο μας, ατενίζοντας πάντοτε το όραμά μας και έχοντας ως εφαλτήριο τις αρχές και τις αξίες μας. Πιστεύουμε ακράδαντα: (α) στο συγκριτικό πλεονέκτημα που δημιουργεί ο άνθρωπος, (β) στη λύση που είναι ο άνθρωπος (γ) στην αξία που προσθέτει ο άνθρωπος» κατέληξε η πρόεδρος του ΕΙΜΑΔ.


Οπως η συμφωνική ορχήστρα

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το HR εξέφρασε και ο κ. Ηλίας Βουδούρης, αρχιμουσικός, διευθυντής Ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν όπως μια συμφωνική ορχήστρα, που «είναι ο αρμονικός συνδυασμός πολλών διαφορετικών οργάνων. Για το πρόγραμμα μιας Λυρικής Σκηνής χρειάζεται επιπλέον η συνεργασία και η συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι η εκτέλεση ενός έργου, πολλών ακόμη διαφορετικών ανθρώπων, τραγουδιστών, χορωδών, σκηνογράφων, κ.λπ. Για το τελικό αποτέλεσμα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία το φύλο, το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία ή άλλο χαρακτηριστικό γιατί μεταξύ όλων υπάρχει μια κοινή γλώσσα, η μουσική».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk