Στις οικονομικές και γεωπολιτικές επιδράσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου αναφέρεται τη Δευτέρα δημοσίευμα του Bloomberg, που υποστηρίζει πως η υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» ενδέχεται να έχει τις ίδιες παγκόσμιες επιπτώσεις που πριν από τρεις δεκαετίες οδήγησαν στην μεξικανική κρίση χρέους και στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ενδεικτικά στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να «διασώσει» μια οικονομία που πλήττεται από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις. Επίσης, το Ιράν, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα, κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του πετρελαίου.

Ειδικά για τη Ρωσία το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η χώρα φαίνεται «ιδιαίτερα ευάλωτη» στην πτώση των τιμών ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 68% των εξαγωγών της Ρωσίας και το 50% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της.

Όπως επισημαίνεται, η Ρωσία έχει ήδη χάσει σχεδόν 90 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της το τρέχον έτος ή το 4,5% του ΑΕΠ, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει την διολίσθηση του ρουβλίου, το οποίο ήδη έχει χάσει από τον Ιούνιο 31% έναντι του δολαρίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 37% από τις αρχές του 2014, ενώ επικαλείται απόψεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους η τιμή του βαρελιού δύναται να υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ μειώθηκε στα 67,90 δολάρια ανά βαρέλι και του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 64,10 δολάρια ανά βαρέλι.