Για να μην κοροϊδευόμαστε…

Τώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει μυστικά τις νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που δυστυχώς κι αυτές θα είναι επώδυνες για τις επόμενες γενιές, δηλαδή για τα παιδιά μας, καλό είναι να σταματήσουμε να κρυβόμαστε.

Για να μην κοροϊδευόμαστε… | tovima.gr
Τώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει μυστικά τις νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που δυστυχώς κι αυτές θα είναι επώδυνες για τις επόμενες γενιές, δηλαδή για τα παιδιά μας, καλό είναι να σταματήσουμε να κρυβόμαστε.
Είναι ώρα να ομολογήσουμε την αλήθεια, όσο κι αν αυτή αγγίζει τη δική μας γενιά, όσο κι αν χρειαστεί να πληρώσουμε για να μην καταρρεύσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υπό το βάρος του ενός εκατομμυρίου ανέργων που προστέθηκαν στα χρόνια της κρίσης.
Καλώς έχει θεσπιστεί ως ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος για τους άνδρες και τις γυναίκες που ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο μετά το 1983 (τους σημερινούς πενηντάρηδες) και το 67ο για τους νεότερους (τους σαραντάρηδες), αφού η προφανής προσπάθεια μιας σύγχρονης κοινωνίας είναι να ζήσουμε περισσότερο, ξεπερνώντας το προσδόκιμο ζωής των 80 ετών.
Στην Ελλάδα όμως σημασία δεν έχουν οι κανόνες, εν προκειμένω τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, αλλά οι εξαιρέσεις…
Αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά τη μελέτη του ΚΕΠΕ, αυτήν που κρατά κρυφή η διοίκησή του, για να αντιληφθεί πώς το σύστημα παρά τις δραματικές περικοπές βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο.
Σημειώνουν λοιπόν οι ερευνητές:
  • Η ηλικία συνταξιοδότησης ποικίλλει για διαφορετικές οµάδες ακόμη και µέσα στο ίδιο Ταµείο. Στο ΙΚΑ υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συνταξιοδότηση πριν από τα 65 έτη για τους άνδρες και τα 60 για τις γυναίκες. Μόνο το 21% των ασφαλισµένων (16% των ανδρών και 30% των γυναικών) συνταξιοδοτείται στην κανονική ηλικία. Η πλειονότητα βρίσκει διέξοδο µέσω εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Αυτοί που συνταξιοδοτούνται µε το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών είναι σχεδόν το ένα τρίτο των συνταξιούχων και οι δικαιούχοι αναπηρικής το 16% (!). Μαζί προσεγγίζουν τους µισούς συνταξιούχους, γεγονός παράδοξο για µια µη βιοµηχανική χώρα.
  • Στο Δηµόσιο οι ένστολοι (αποτελούν το ένα τρίτο των συνταξιούχων) συνεχίζουν να αποστρατεύονται στην ηλικία των 53 ετών και οι αιρετοί δικαιούνται σύνταξη µε µόλις δύο εκλογικές θητείες (!).
Ας πάψουμε λοιπόν να κοροϊδευόμαστε….

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk