προθήκες

Το βιβλίο ρίχνει φως σε κρίσιμες πτυχές των Δεκεμβριανών. Το υπόμνημα του συνταγματάρχη Στίβενς παρέχει απτή απόδειξη για την πρόβλεψη των Βρετανών ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Ιστορία
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤ. ΜΑΚΡΗΣ – ΣΤΑΪΚΟΣ
Ο «Δεκέμβρης» του 1944

– Τέσσερα άγνωστα κείμενα
Εκδόσεις Ικαρος, 2014,
σελ. 176, τιμή 11 ευρώ

Το βιβλίο ρίχνει φως σε κρίσιμες πτυχές των Δεκεμβριανών. Το υπόμνημα του συνταγματάρχη Στίβενς παρέχει απτή απόδειξη για την πρόβλεψη των Βρετανών ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θα επιχειρήσει να καταλάβει την εξουσία. Η ιστορία της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αποτελεί αποκαλυπτική αφήγηση σχετικά με τις βρετανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, από την Απελευθέρωση ως και τη λήξη των εχθροπραξιών. Το χρονικό του Οικονόμου για την πορεία θανάτου, στην οποία εξανάγκασε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τους ομήρους του. Τέλος, τα Πρακτικά της Διάσκεψης για την Ανακωχή που άνοιξε τον δρόμο για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Φιλοσοφία
ΜΑΞ ΤΣΑΡΛΣΓΟΥΟΡΘ
Φιλοσοφία και θρησκεία

– Τυπολογία των σχέσεών τους
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Μετάφραση Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος.
Επιμέλεια Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 364, τιμή 20 ευρώ

Η ιστορία της φιλοσοφίας της θρησκείας παρουσιάζεται ως ένα σπουδαίο πνευματικό επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού. Η αφήγηση ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα, όταν αυτονομείται η σφαίρα του ορθού λόγου και γεννάται η φιλοσοφία, και φθάνει ως τα πλέον πρόσφατα ρεύματα του 20ού αιώνα. Ο συγγραφέας οργανώνει την ύλη του σε πέντε θεμελιώδεις φιλοσοφικές προσεγγίσεις της θρησκευτικής σφαίρας· εκκινεί από την πλατωνική παράδοση, περνά στον Θωμά Ακινάτη και στον Ιμάνουελ Καντ, και καταλήγει στη «γλωσσανάλυση» του Βιτγκενστάιν και στον «μεταμοντερνισμό» της αποδομητικής διαδικασίας.

Αφήγημα
ΖΩΡΖ ΠΕΡΕΚ
Η τέχνη και ο τρόπος να
προσεγγίσεις τον προϊστάμενο
της υπηρεσίας σου για
να του ζητήσεις αύξηση

Μετάφραση Τούλα Τόλια.
Επίμετρο Μπερνάρ Μανιέ.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 112, τιμή 8,52 ευρώ

Μια «διήγηση» που ορίζεται από το καυστικό ύφος του γαλλοεβραίου συγγραφέα και βασίζεται στις πολλαπλές δυνητικές εξελίξεις μιας ιδέας ή μιας ενέργειας. Το κείμενο, που χαρακτηρίστηκε ως ένα κόσμημα, δομείται με συνεχόμενους συνδυασμούς και αποτελεί στην ουσία ένα λογοτεχνικό παράδοξο, μια πράξη τόσο καλλιτεχνική όσο και πολιτική. Με αυτό το βιβλίο ο Ζωρζ Περέκ υπογράφει ένα από τα αριστουργήματα της OULIPO, ένα κείμενο δηλαδή που, γραμμένο εξ ανάγκης, μιλάει γι’ αυτήν ακριβώς την ανάγκη· ένα κείμενο που, ταυτόχρονα, διηγείται με τρόπο αγωνιώδη, κωμικό και καφκικά ειρωνικό τον κόσμο της εργασίας.

Νουβέλα
ΒΑΣΙΛΗΣ Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
For Sale / Πωλείται

Επίμετρο Θούλη Μισιρλόγλου.
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 128, τιμή 12 ευρώ

Μια συλλογή με έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα μεταπολεμικά Βαλκάνια αγοράζεται για να στολίσει ένα ξενοδοχείο στο Ισραήλ. Κάτω από οικονομικές και παράδοξες συγκυρίες ξεπέφτει στα χέρια του αφηγητή. Διερευνώντας πιθανές λύσεις για το μέλλον της, ο συλλέκτης-αφηγητής μοιράζεται με την αγαπημένη του ιστορικό μια διαδρομή στις ατραπούς των Βαλκανίων, στις σχέσεις πολιτικής, μύθων, αισθημάτων και τέχνης. Οι δυο τους, κάτω από το αυστηρό βλέμμα της επιμελήτριας, αποφασίζουν να εκθέσουν τη συλλογή προς πώληση. Μια καταβύθιση στην πρόσφατη Ιστορία μέσω της διάδρασης λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών.

Περιοδικό
Ποιητική
Τεύχος 14ο
Εκδόσεις Πατάκη, Φθινόπωρο 2014,
σελ. 262, τιμή 14 ευρώ

Στο νέο τεύχος, με το οποίο εγκαινιάζεται η κυκλοφορία του περιοδικού ανά τετράμηνο πλέον, περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στην ψηφιακή λογοτεχνία στο οποίο συμμετέχουν έλληνες και ξένοι συγγραφείς και μελετητές. Η ελληνική ποίηση εκπροσωπείται, μεταξύ άλλων, από τους Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Παυλίνα Παμπούδη, Κώστα Μαυρουδή και Νίκο Βιολάρη, ενώ στην ξένη ποίηση ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Τ.Σ. Ελιοτ, ο Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς και η Αννα Αχμάτοβα. Διαβάζουμε επίσης «Τρεις ιστορίες και δεκατρείς αφορισμούς» του σημαντικού αμερικανού διηγηματογράφου Ντόναλντ Μπαρθέλμ.

Λεύκωμα
Σαντορίνη, η αμπελόεσσα νήσος
Φωτογραφίες Δημήτρης Ταλιάνης.
Κείμενα Πάνος Θεοδωρίδης.
Εκδόσεις Τοπίο, 2014,
σελ. 180, τιμή 30 ευρώ

Ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης, με εφόδιο την αγάπη του για τη φύση και το αμπέλι, ξεκινά το μακρύ ταξίδι στους «δρόμους του κρασιού» προσπαθώντας να συνδυάσει το φως με τη στιγμή, την καλλιέργεια με την εποχή, την κίνηση του χεριού με τη φορά της αμπελιάς. Πολλά τα χρόνια και τα ταξίδια, πολλές και οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από το πάστρεμα, το κλάδεμα, το θειάφισμα, τον τρύγο – κυρίως τον τρύγο -, την οινοποίηση σε σπηλιές και υπόσκαφα, σε κάναβες και οινοποιεία. Ο Πάνος Θεοδωρίδης φωτίζει με τα κείμενά του άγνωστες πτυχές του χθες και του σήμερα της αμπελόεσσας νήσου, της Σαντορίνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk