Oλοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Baris», που αγκυροβόλησε στις 10.00 το πρωί της ίδιας ημέρας μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως διαπιστώθηκε, από την πρώτη καταμέτρηση τελικά στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 595 άτομα εκ των οποίων 396 άντρες, 99 γυναίκες και 100 παιδιά.

Επίσης οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη 21 ατόμων εκ των οποίων επτά αποτελούσαν το πλήρωμα, 12 μετανάστες που προκάλεσαν αναταραχή κατά την έρευνα των λιμενικών και δύο κουρδικής καταγωγής που φέρονται ως διακινητές. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια έρευνας που έκαναν στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο πλοίο δεν βρέθηκε οπλισμός.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης:


Ιατρικές εξετάσεις

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στις 12.00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αρχική εξέταση των μεταναστών από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ύποπτο κρούσμα για ιό Έμπολα. Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο πλοίο τρεις πενταμελείς ομάδες γιατρών. Η επιχείρηση εκτελέστηκε με την καθοδήγηση πέντε αραβόφωνων γιατρών των ομάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναπτύχθηκε σταθμός πρώτων βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.

Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε τέσσερα ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου έχει αναπτυχθεί πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο, Παρασκευή, θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Εύσημα από την κυβέρνηση

Τα εύσημα στο προσωπικό του Λιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση τόσο στην περιοχή όσο και στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου έδωσαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα και επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία.

Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι η δυσκολία της επιχείρησης «έγκειτο αφενός στις δυσκολότατες καιρικές συνθήκες, αφετέρου στον μεγάλο αριθμό των μεταναστών, καθώς και στην κατάσταση του πλοίου. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους πλοιάρχους των εμπορικών πλοίων και τους ναυτικούς μας, καθώς δύο πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό, συμμετείχαν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό για να συνδράμουν στο έργο της έρευνας και διάσωσης. Ήταν ίσως μία από τις μεγαλύτερες διακλαδικές επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλη την υγειονομική ομάδα του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον άψογο συντονισμό και εκτέλεση μιας σύνθετης υγειονομικής επιχειρήσεως που διασφάλισε μαζί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αντιδράσεις
Τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες ανέφεραν πως κάποιοι από τους μετανάστες αρνούνται να κατέβουν από το πλοίο «Baris», ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μετέβη στο μότορσιπ με μεταφραστή, για να τους πείσει να αποβιβαστούν στην Ιεράπετρα.
Πληροφορίες λένε ότι οι επιβαίνοντες που δεν ήθελαν να αποβιβαστούν είναι από το Ιράν ενώ στο πλοίο είναι και μετανάστες από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν καθώς και παλαιστίνιοι πρόσφυγες πολέμου οι οποίο διαθέτουν εξάμηνη άδεια παραμονής στη χώρα και θα είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά βούληση.
Το χρονικό
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε την Πέμπτη, ευρεία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του φορτηγού πλοίου «Baris» σημαίας Κιριμπάτι, με επιβαίνοντες περίπου 700 παράνομους μετανάστες νοτιοανατολικά της Κρήτης, πραγματοποιούν από το πρωί της 25ης Νοεμβρίου στελέχη του Λιμενικού Σώματος ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα».
Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου «MAYDAY» της πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου αφού, λόγω μηχανικής βλάβης, ήταν ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, αιτούμενο συνδρομής.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία καθώς και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Κατόπιν πολύωρης προσπάθειας και λαμβανομένου υπόψη των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, αφού έπνεαν άνεμοι εντάσεως επτά μποφόρ με κυματισμό περίπου 2-3 μέτρων, τελικά η φρεγάτα του ΠΝ προσέδεσε ασφαλώς το Φ/Γ πλοίο «Baris» και ξεκίνησε απογευματινές ώρες χθες (σ.σ. Τρίτη) η ρυμούλκηση του πλοίου με προορισμό τον λιμένα Ιεράπετρας. Παράλληλα, πρωινές ώρες χθες (σ.σ. Τρίτη), ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε εκτάκτως από το «Baris», μία 34χρονη έγκυο γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε ασφαλώς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου».
Όπως αναφέρεται, «επίσης πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη, ομάδες ανδρών Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμενικών Αρχών Κρήτης, επιβιβάστηκαν στο «Baris» όπου και ερεύνησαν ενδελεχώς το εσωτερικό του πλοίου, ενώ στη συνέχεια στο πλοίο επιβιβάστηκε 16μελής ομάδα ιατρών, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον περιφερειάρχη της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ».
Επισημαίνεται επίσης ότι συνεχίζεται η ιατρική εξέταση των επιβαινόντων επί πλοίου και έχει ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά τους με σκάφη του Λιμενικού στον λιμένα Ιεράπετρας όπου περαιτέρω ενέργειες συντονίζονται από την τοπική Λιμενική Αρχή.
Συνολικά στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ 060), δύο ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (Π-138/Ιεράπετρας και Π-192/Αγίας Γαλήνης), ένα ναυαγοσωστικό (Ν/Γ 515/Αγίου Νικολάου), ένα ελικόπτερο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (HC-36), 25 άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Χανίων, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και 19 άνδρες Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση συμμετείχε ενεργά η φρεγάτα «Ύδρα», ενώ από την Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε ελικόπτερο Super Puma.
Δήλωση Αβραμόπουλου
Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης διάσωσης εξέφρασε από το Στρασβούργο ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της και αλληλέγγυα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» δήλωσε.