H Chipita θέλει τον έλεγχο της Νίκας

Μια συνδυαστική πρόταση που αν υλοποιηθεί θα συμβάλει στην εξυγίανση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας υπέβαλε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Chipita, προς τις πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης.

Μια συνδυαστική πρόταση που αν υλοποιηθεί θα συμβάλει στην εξυγίανση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας υπέβαλε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Chipita, προς τις πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος στην πρότασή του προς τις τράπεζες – βασικός χρηματοδότης είναι η Eurobank και ακολουθεί η Alpha Bank – προτείνει η Chipita να βάλει χρήματα στην αλλαντοβιομηχανία μέσω αύξησης κεφαλαίου και παράλληλα οι τράπεζες να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των δανείων της Νίκας, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ συν 15 εκατ. ευρώ δάνεια factoring.
Αν το deal ολοκληρωθεί με την παραπάνω μορφή, ο δανεισμός θα υποχωρήσει αισθητά και με τα φρέσκα κεφάλαια η αλλαντοβιομηχανία θα μπορέσει να κάνει restart.
Υπενθυμίζεται πως η Chipita είναι δανειστής της αλλαντοβιομηχανίας καθώς σε δύο φάσεις, το 2011 και το 2012, είχε τοποθετήσει κεφάλαια ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ και είχε συμμετάσχει σε δύο εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ.
Η Chipita, που ουσιαστικά από το 2011 έχει και το management της Νίκας, μαζί όμως με τη Eurobank και την Global Finance, δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής των ομολογιακών σε μετοχές, γεγονός που θα την καθιστούσε εκτός από δανειστή και μέτοχο της αλλαντοβιομηχανίας με ποσοστό 28%.
Η πρόταση έχει υποβληθεί σε Eurobank και Alpha εδώ και έναν μήνα, χωρίς ακόμη οι τράπεζες να έχουν απαντήσει στην Chipita θετικά ή αρνητικά.
Βασικός μέτοχος


Αν η συμφωνία προχωρήσει, η Chipita θα καταστεί βασικός μέτοχος της Nίκας, θα ακολουθεί η Eurobank, ενώ το ποσοστό της Global Finance θα περιοριστεί σημαντικά.
Η πλευρά της Chipita θεωρεί ότι η εταιρεία έχει προοπτικές, γι’ αυτό και επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχό της.
Η άλλοτε ηγέτις του κλάδου της εγχώριας αλλαντοβιομηχανίας έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα υπάρξει απάντηση στην πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου από την πλευρά των τραπεζών.
Η εταιρεία, η οποία μεσουράνησε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, κατέχει πλέον την τρίτη θέση στην αγορά και το μερίδιό της είναι περίπου 12%. Κι όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, παλεύει συνεχώς με αλλεπάλληλες προσφορές – αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του λιανεμπορίου στην τρέχουσα περίοδο – να βελτιώσει τη θέση της. Οι πωλήσεις της εφέτος θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μεγαλύτερα των 50 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να πλησιάσουν ακόμη και τα 56 εκατ. ευρώ.
Υψηλός δανεισμός


Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,4%, ενώ οι ζημιές της συρρικνώθηκαν στα 3,93 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κάμψη κατά 31%. Ωστόσο ο δανεισμός της είναι υψηλότερος και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Θεοδωρόπουλος προτείνει «κούρεμα» από τις τράπεζες.
Την πρώτη θέση στον κλάδο των αλλαντικών κατέχει ο όμιλος Υφαντής (αποτελείται από την ομώνυμη αλλαντοβιομηχανία και τη Lanchonmeat AE) με 30% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Creta Farm ΑΕ με 18% – στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται η Εδεσμα ΑΕ και η Βίκη ΑΕ. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συγκεντρώνουν περίπου το 60% της αγοράς και το υπόλοιπο 40% ελέγχεται από μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν τοπικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για έναν από τους λίγους βιομηχανικούς κλάδους τροφίμων που έχει χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης, ενώ δεν διαθέτει ξένη παρουσία – οι εταιρείες του είναι 100% ελληνικής ιδιοκτησίας. Οι συνολικές του πωλήσεις υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ (λιανεμπόριο, catering κ.λπ.). Ο ανταγωνισμός που επικρατεί στην αγορά είναι οξύτατος και αφορά έναν σχεδόν συνεχή «πόλεμο προσφορών», γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Κι όπως έλεγε πηγή της αγοράς, «το θέμα δεν είναι πόσα πουλάς αλλά τι εισπράττεις».
Ενώ στη διάρκεια του 2013 η αγορά συρρικνώθηκε κατά περίπου 5%, εφέτος, αν και συνεχίζει να μειώνεται, ο ρυθμός κάμψης είναι μικρότερος. Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι στη διάρκεια του 2014 η αγορά θα συρρικνωθεί κατά 3,5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk