Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα φαίνεται να έχουν μπλοκάρει, το πρακτορείο Bloomberg επικρίνει τη στάση των δανειστών και τους προτρέπει να «δώσουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία».

Χαρακτηρίζει, δε, «τοξικές» τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας «που σίγουρα θα αποτύχουν».

«Για ακόμη μία φορά οι πιστωτές δοκιμάζουν και πάλι τις αντοχές της χώρας. Εάν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διαλύσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν για το αδύνατο και να βρουν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας» γράφει το Bloomberg, επισημαίνοντας:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησαν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να μειώσει το χρέος της χώρας, το υψηλότερο στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Ως αντάλλαγμα προτείνουν μια τελευταία ‘ένεση’ ρευστότητας, με χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και μια έκτακτη γραμμή πίστωσης».

«Η προσφορά είναι τοξική γιατί κάθε προσπάθεια μείωσης του χρέους, μέσω δημοσιονομικής λιτότητας, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Και αυτό εάν υποθέσουμε ότι δεν θα βυθίσουν τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα -κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί» προσθέτει το πρακτορείο.

Επικαλούμενο, δε, τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, το Bloomeberg σημειώνει ότι το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ισχυρή θέση «να αντικαταστήσει τους μετριοπαθείς του Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του επόμενους έτους». Στο σημείο αυτό το πρακτορείο αναφέρει πως μερικούς μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε το αντιευρωπαϊκό κλίμα και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Το Bloomberg επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να μετατρέψει τον προϋπολογισμό της από ελλειμματικό (10,6%) σε πλεονασματικό (1,5%) -διαφορά που μεταφράζεται σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ τον χρόνο.

«Αυτό το σπάνιο επίτευγμα δείχνει μια εντυπωσιακή, αν και καθυστερημένη, προσήλωση σε δημοσιονομικό έλεγχο. Όμως αυτή η δημοσιονομική πειθαρχεία έχει πλήξει την οικονομία. Η παραγωγή έχει μειωθεί σχεδόν κατά 1/5 και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%. Πρόσφατα η οικονομία άρχισε ανακάμπτει, αλλά ένας νέος γύρος λιτότητας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα από τον στόχο για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον Bloomberg, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ βρίσκεται αυτή την περίοδο στο 180%, ενώ ο στόχος για τις χώρες της ευρωζώνης είναι 60%. «Η λιτότητα δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τη διαφορά. Ακόμα και αν διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος δανεισμού παραμείνει διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίσει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 7,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα στην Ευρωζώνη» γράφει το πρακτορείο.

Προειδοποιεί, δε, ότι εάν «η λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα μπει τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία» και «το ευρωπαϊκό σχέδιο θα κινδυνεύσει στο σύνολό του», αφού ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως σκοπεύει να πιέσει τους δανειστές να προχωρήσουν μονομερώς σε «κούρεμα». «Εάν οι αγορές φοβηθούν ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που θα ακολουθήσει θα μπορούσε να βυθίσει και πάλι ολόκληρη την Ευρώπη σε κρίση».

Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα