Διήμερο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα

Τον τελευταίο χρόνο, όλο και συχνότερα ακούμε γύρω μας την έννοια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η οποία αν και στην αρχή μας ήταν τελείως άγνωστη, κατάφερε πολύ σύντομα να γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου, με έναν σημαντικό αριθμό συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων δικτύωσης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων που ασχολούνται με το θέμα.

Τον τελευταίο χρόνο, όλο και συχνότερα ακούμε γύρω μας την έννοια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η οποία αν και στην αρχή μας ήταν τελείως άγνωστη, κατάφερε πολύ σύντομα να γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου, με έναν σημαντικό αριθμό συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων δικτύωσης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων που ασχολούνται με το θέμα. Δεν είναι όμως μόνο στη χώρα μας που έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση. Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Τζουλιάνο Πολέτι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κοινωνική Οικονομία στη Ρώμη, δήλωσε: «Το έτος 2014 ήταν η χρονιά της Κοινωνικής Οικονομίας».
Όπως μεταφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η Κωνσταντίνα Τσοέρερ, διευθύνουσα σύμβουλος της «180 Μοίρες – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση», που βρέθηκε στη Ρώμη, το συνέδριο με τίτλο «Απελευθερώνοντας το Δυναμικό της Κοινωνικής Οικονομίας για την Ανάπτυξη της ΕΕ» (Unlocking the Potential of Social Economy for EU Growth) έκλεισε με τη Διακήρυξη «Η Στρατηγική της Ρώμης» στην όποια κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε ανοιχτό διάλογο φορείς Κοινωνικής Οικονομίας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Αντίστοιχο κείμενο θα προκύψει και στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, μέσα από το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ας ξεκινήσουμε όμως από το ερώτημα: Γιατί θα έπρεπε να μας αφορά το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα γενικότερα; «Φαίνεται πως ο νόμος 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας έχει σταθεί αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση» αναφέρει η κυρία Τσοέρερ.
Το πρόσφατο ανοιχτό κάλεσμα για τους Περιφερειακούς Μηχανισμούς Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ που ενθάρρυναν την ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, έχουν συμβάλει στην ολοένα πιο έντονη εμφάνιση της συγκεκριμένης θεματολογίας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στη δημιουργία άτυπων και τυπικών δικτύων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.
Αυτό είναι ένα μέρος της δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα. «Ωστόσο, η Κοινωνική Οικονομία και οι επιχειρήσεις της, οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις, δεν είναι φαινόμενο της κρίσης, ούτε αποκλειστικό αποτέλεσμα ενός νομικού πλαισίου. Προϋπήρχαν της κρίσης και των νομοθετικών ρυθμίσεων και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την κρίση. Αυτό που άλλαξε είναι η θέση τους στην επικαιρότητα» εξηγεί.
Διήμερο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Στόχοι του Φόρουμ είναι η παροχή πληροφόρησης, η διάδοση καλών πρακτικών και μοντέλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη θεσμικών και πρακτικών εργαλείων για τη βιώσιμη λειτουργία τους στην Ελλάδα. Το διήμερο αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία σημαντικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, αλλά και Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοξενείται πάνελ και ανοιχτή συζήτηση γύρω από την Κοινωνική Χρηματοοικονομική και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για Κοινωνικές Επιχειρήσεις» επισημαίνει η κ. Τσοέρερ, εκπροσωπώντας έναν από τους διοργανωτές του διημέρου. Τη συγκεκριμένη ενότητα επιμελήθηκε το Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net) που αποτελεί ένα από τα 22 ευρωπαϊκά πιλοτικά έργα στον τομέα της Κοινωνικής Χρηματοοικονομικής για την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων για Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
Επίσης, στη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστούν πολλά παραδείγματα Κοινωνικών Επιχειρήσεων από το εξωτερικό, αλλά και σημαντικά βήματα που έχει διαγράψει και η χώρα μας σε αυτό τον τομέα. Ένα από τα ευρωπαϊκά παραδείγματα που θα παρουσιαστούν είναι η αυστριακή Κοινωνική Επιχείρηση Vollpenzion, το καφενείο που έχει ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση ηλικιωμένων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
«Από τις καλές πρακτικές στη χώρα μας είναι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που δραστηριοποιείται στο χώρο της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων από το 1990. Νεότερα εγχειρήματα είναι η Alternative Trade Network ΚοινΣΕπ στον χώρο του δίκαιου εμπορίου, αλλά και ο Άνεμος Ανανέωσης ΚοινΣΕπ, καθώς και η 180 Μοίρες ΚοινΣΕπ» λέει στο «Βήμα» η εκπρόσωπος της τελευταίας.
Βασικές θεματικές του Φόρουμ:
• Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, Αμφιθέατρο 9.84 και κτίριο InnovAthens:
Oι κοινωνικοί εταίροι στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα (τομείς και καλές πρακτικές συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης/κοινωνικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικά εργαλεία, μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικών επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό)
• Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, Κτίριο InnovAthens
Δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης των κοινωνικών επιχειρήσεων (βιώσιμες δημόσιες προμήθειες, προοπτικές ενεργειακών συνεταιρισμών για βιώσιμη ενέργεια, εργαλεία και μέθοδοι για τη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου της κοινωνικής επιχείρησης)
Στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τα εργαστήρια συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται με διαφορετικές οπτικές στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας: κοινωνικοί επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συνεταιριστικών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ερευνητές και ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τις διήμερες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι: Άνεμος Ανανέωσης – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, 180 Μοίρες – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, BENISI – Scaling Social Innovation, Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Impact Hub Athens και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Το Φόρουμ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του BMW Foundation Herbert Quandt, της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και του InnovAthens – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.seforum.gr και για την Ελληνική Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014 την ιστοσελίδα www.seweek.gr
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk