Ντράγκι: Δεν είναι χρήσιμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι «δεν θεωρούμε την αναδιάρθρωση του χρέους ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη».

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης ο κ. Ντράγκι, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Επαμεινώνδα Μαριά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνεχίζοντας, ο Μ.Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών στην Ελλάδα.

Αμετάκλητο το ευρώ για την ΕΚΤ

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης «θα πράξει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειαστεί, εντός της εντολής του» για να εγγυηθεί ότι η 18μελής ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή.

Ο Ντράγκι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας σε έναν ευρωβουλευτή ο οποίος του είχε υποβάλει ερώτημα για το εάν και κατά πόσον θα ήταν προσήκον να επιτραπεί να διεξάγονται δημοψηφίσματα σε εθνική βάση για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη ή την αποχώρηση αυτή, κάτι που απαιτούν ορισμένα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Η ΕΚΤ «έτοιμη να κάνει περισσότερα»

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς σε έναν βαθμό, αλλά εάν αποδειχθεί πως δεν αρκεί για να επιταχύνει τον ρυθμό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης είναι έτοιμο να πράξει περισσότερα, είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η αναπτυξιακή ορμή της ευρωζώνης εξασθένισε το καλοκαίρι, αλλά πρόσθεσε πως η πολιτική της ΕΚΤ και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα κράτη-μέλη της αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ορισμένη ανάκαμψη το 2015 και το 2016.

Βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που κατατείνουν στο ότι το πακέτο πιστωτικής διευκόλυνσης που θέσαμε σε εφαρμογή φέρνει απτά οφέλη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους ευρωβουλευτές και πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μέτρων που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του θεσμού.

Η ΕΚΤ χορηγεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, προσφέροντας στις εμπορικές τράπεζες νέα, μακροπρόθεσμα δάνεια και αγοράζοντας τιτλοποιημένο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν βαρύνει πλέον τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk